PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 2 d. 11:54

Gelgaudiškyje planuojama statyti geoterminės šilumos jėgainę

Šakiai

Šakių rajono savivaldybės administracijos nuotr.

Daiva BalčiūnėŠaltinis: Šakių rajono savivaldybės administracija


312487

Gelgaudiškyje vietinius gyventojus ir įstaigas šildo neekonomiška, taršia ir brangiai kainuojanti katilinė. Siekiant pagerinti šildymo situaciją ir sumažinti neigiamą poveikį aplinkai, Šakių rajono savivaldybės administracija pastaruoju metu intensyviai ieško naujų šildymo alternatyvų.

Viena iš perspektyviausių idėjų yra geoterminės šilumos jėgainės ir geoterminio-geneologinio ilgo intervalo elektros energijos kaupiklio įrengimas.

Geoterminė energija, išgaunama iš Žemės gelmių, yra švari, ekologiška ir nuolat atsinaujinanti energijos forma. Ši energija gali būti naudojama ne tik šildymui, bet ir elektros energijos gamybai. „Lavastream“ bendrovės atstovai, kurie specializuojasi geoterminės energijos srityje, atliko išsamią Šakių rajono geoterminių savybių analizę, remdamasi Gamtos tyrimų centro duomenimis. Atlikta analizė parodė, kad Šakių rajonas turi vienas geriausių geoterminių temperatūrų savybių, palyginti su kitų Lietuvos regionų gręžiniais.

Įmonės „Lavastream“ vadovas Simonas Valadkevičius, kartu su technologijų partneriui iš JAV „Sage Geosystems“ prezidentu Lev Ring ir patys buvo atvykę į Gelgaudiškį susipažinti su esama situacija ir potencialu.

Numatoma geoterminės šilumos jėgainės ir elektros energijos kaupiklio įrengimo nauda Gelgaudiškyje yra daugialypė:

1. Sumažėjusi tarša – atsisakant senosios taršios katilinės, sumažėtų kenksmingų teršalų išmetimas į aplinką.

2. Žemesnė ir stabili šilumos kaina – geoterminė energija yra ekonomiškai naudingesnė, o jos kaina yra stabili, nepriklausoma nuo išorinių veiksnių, tokių kaip naftos ar dujų kainų svyravimai.

3. Naujos darbo vietos – geoterminės jėgainės ir energijos kaupiklio įrengimas ir priežiūra sukurtų naujų darbo vietų Gelgaudiškio gyventojams.

4. Investicijų pritraukimas – Šilumos ir elektros energijos gamybos stabilumas ir ekonomiškumas gali pritraukti investicijas į šilumos reikalaujančius projektus, tokius kaip šiltnamiai ar žuvininkystė. Tai skatintų vietos ekonomikos plėtrą ir didintų gyventojų gyvenimo kokybę.

Geoterminės šilumos jėgainės ir elektros energijos kaupiklio projektas Gelgaudiškyje būtų ne tik techninė inovacija, bet ir strateginis žingsnis į ekologiškesnę ir ekonomiškai naudingesnę ateitį. Šis projektas galėtų tapti pavyzdžiu kitiems Lietuvos miestams ir miesteliams, kurie siekia modernizuoti savo šildymo sistemas ir sumažinti neigiamą poveikį aplinkai.