Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Irma BagūnėŠaltinis: Etaplius.lt
Kėdainių senamiestis – bunda! Gegužės 27–28 dienomis čia vyks ir įvairiausiais maisto kvapais bei skoniais visus džiugins pirmą kartą Lietuvoje ir išskirtinai Kėdainiuose rengiamas maisto ir gėrimų festivalis „Radvilų virtuvė“.
Tuo džiaugiasi ir į dar vieną, naują ne tik Kėdainiuose, bet ir šalyje, renginį – maisto ir gėrimų festivalį „Radvilų virtuvė“, vyksiantį gegužės 27-28 dienomis, kviečia Kėdainių rajono savivaldybės meras Saulius Grinkevičius, šio festivalio organizatorė Žaneta Intaitė-Žilinskienė, kraštietė TV laidų vedėja, žurnalistė, kulinarinių knygų autorė Beata Čičkauskaitė-Nicholson, vienas iš tradicinio džiazo festivalio „Broma Jazz“ organizatorių Dovydas Sagaitis.
– Kaip kilo idėja surengi maisto ir gėrimų festivalį „Radvilų virtuvė“? – apie renginį kalbėjomės su jo organizatore Žaneta Intaite-Žilinskiene.
– Mums atrodo, kad tokia mintis jau seniai kybojo ore, tereikėjo kelių žmonių, kurie sukūrė festivaliui nuotaiką, Kėdainių rajono savivaldybės, mieste veikiančių įmonių, maisto gamintojų ir tiekėjų palaikymo, draugų bei tiesiog gerų žmonių pagalbos, ir panašu, kad festivalis įgauna kūną. Pati tikriausia festivalio mintis – skatinti žmones bendrauti, ir kalbu ne tik apie kėdainiečius. Mūsų miestas visada buvo atviras ir svetingas, todėl festivalyje laukiame svečių iš visos Lietuvos. Jau dabar matome didelį, sotų ir linksmą stalą per visą Didžiąją gatvę. Žmones, kurie valgo, bendrauja, susipažįsta, sutinka senus bičiulius arba suranda naujų draugų. Žinote posakį – „duonos ir žaidimų”? Jis gali būti teisingas, juk taip gera, kai galima skaniai pavalgyti ir gerai praleisti laiką. Tikime festivalio idėja ir tikimės, kad jis taps kasmetiniu, o ilgainiui ir – tarptautiniu. Dabar tai skamba kaip svajonė, betgi dar Radvilų laikais Kėdainiuose buvo gausybė užeigų, XVII a. pradžioje čia priskaičiuota net 104 midaus, 21 degtinės ir 84 alaus smuklės. Kėdainiai buvo svarbus švietimo, kultūros centras. O ir dabar mūsų mieste klesti glaudžiai su maisto gaminimu susijusios įmonės, gausu darbščių ir inovatyvių ūkininkų. Ką jau kalbėti apie išpuoselėtas senamiesčio gatves su savo žavia architektūra, skirtingų konfesijų maldos namus, tvarkingus kitus miesto kvartalus. Taigi – visos sąlygos festivaliui atsirasti ir visos aplinkybės į miestą kviesti svečius.
– Kodėl festivalis vadinasi „Radvilų virtuvė“? Ar jame bus ruošiami būtent senoviniai patiekalai?
– Pavadinimas „Radvilų virtuvė“ atsirado visai nesiekiant nei atkartoti Radvilų kulinarinio, nei laikmečio dvasios. Manome, kad Radvilos gali ir netgi turi būti inovatyvių, atvirų ir pasaulietiškų Kėdainių simbolis. Mums Radvilos tokie ir atrodo, tokia kryptimi judančius norisi matyti ir Kėdainius. Negana to, besiruošdami festivaliui sužinojome, kad pirmoji LDK rašytinė receptų knyga yra Radvilų virėjo XVII amžiaus pabaigos gastronominiai užrašai, todėl kitoks pavadinimas ir nelabai galėjo būti. Pasikonsultavę su Vilniaus universiteto profesoriumi Rimvydu Laužiku nutarėme, kad Radvilos, jeigu būtų gyvi, tokiame festivalyje su mielu noru ragautų naujų patiekalų ir jais mėgautųsi, todėl mūsų mintis nesistengti atkartoti ar kopijuoti, o kaip tik labiau integruoti istoriją į šios dienos įpročius, natūraliai ir organiškai. O tai, kad žmonėms kyla noras sužinoti, ar Radvilos, pavyzdžiui, valgė bulves, yra šalutinis, bet be galo geras produktas.
– Ko galima tikėtis festivalyje?
– „Radvilų virtuvės“ durys atsivers gegužės 27 dieną 13 valandą. Didžiojoje gatvėje Kėdainiuose lauks daugiau kaip 20 restoranų, kavinių, kur galėsite įsigyti ir mėgautis tradiciniais lietuviškais, gruziniškais, amerikietiškais, itališkais, olandiškais, škotiškais ir kitokiais patiekalais. Čia nosį kutens ir barbekiu dūmas, ir gardi kava, ausį malonins gyva muzika, vaikus linksmins aktoriai, o dienos pabaigoje visus kviesime vakaro koncerto. Koncertą pradės Muzikinių improvizacijų studija ir Kėdainių mini bendas, vadovaujamas Jono Stankevičiaus, o vėliau, tęsdami atvirų ir inovatyvių Kėdainių idėją, pristatysime elektroninės muzikos grupę „Without Letters“. Antroji festivalio diena, matyt, bus ramesnė, kaip ir pridera sekmadieniui, todėl tikimės, kad šiuos sekmadienio pietūs šeimos planuos ne namuose, o būtent mieste. Išsamią renginio programą, o taip pat ir dalyvių sąrašą rasite festivalio paskyroje „Facebook“ socialiniame tinkle.
– Kokius Kėdainius matote Jūs? Ar festivalių idėja šiame mieste dera su miesto vadovų vizija? Ar pritariate minčiai, kad toks festivalis galėtų tapti kasmetiniu ir netgi tarptautiniu? – klausėme Kėdainių rajono savivaldybės mero Sauliaus Grinkevičiaus.
– Mūsų vizija atgaivinti Kėdainių senamiestį – paversti jį gyvu ir šurmuliuojančiu – pamažu įgauna pagreitį. Gegužės pradžioje įvyko pirmasis respublikinis vaikų ir jaunimo muzikos festivalis, o štai gegužės pabaigoje kėdainiečiai bei svečiai jau kviečiami į pirmąjį ne tik Kėdainiuose, bet ir Lietuvoje maisto ir gėrimų festivalį „Radvilų virtuvė“. Džiaugiuosi, kad gegužės 27–28 dienomis vėl šurmuliuos Kėdainių senamiestis. Tad tikrai pritariu maisto festivalio idėjai ir ją palaikysiu, nes tikiu, jog Europoje populiarių, daugybę žmonių pritraukiančių maisto festivalių idėja prigis ir mūsų mieste. Juk čia rinksis maisto gamintojai, kurie pristatys įvairių šalių kulinarines tradicijas ir patiekalus, o kėdainiečiai ir miesto svečiai vienoje vietoje galės paragauti įvairių šalių patiekalų, pabūti kartu, pabendrauti ir kartu su šeima ir draugais praleisti laiką. Kviečiu apsilankyti šiame įdomiame festivalyje, kuris, tikiuosi, taps tradicinis.
– Esate ne tik žinoma TV laidų vedėja, žurnalistė, kulinarinių knygų autorė, bet ir žinoma kėdainietė. Kaip vertinate maisto ir gėrimų festivalio idėją Kėdainiuose? – klausėme Beatos Čičkauskaitės-Nicholson.
– Labai džiaugiuosi, kad Kėdainiuose bus toks festivalis, maistas yra bendravimas. Tai ir savotiška kalba, ir tema pokalbiui – tai, kas iš esmės jungia žmones. Mes visi valgome, aišku, vieni myli maistą labiau, kiti mažiau, bet jei negalime visi vienodai pasikalbėti apie sportą ar ekonomiką, tai apie maistą tikrai galime. Esu įsitikinusi, kad tai yra labai geras būdas „klijuoti“ ir puoselėti ne tik šeimas, bet ir bendruomenes. Žinau aibę istorijų, kaip žmonės susidraugauja valgydami kartu, todėl labai džiaugiuosi, kad Kėdainiuose bus toks festivalis. Pati jau seniai įsitikinau, kad žmonės, kuriems patinka maistas, yra geriausi žmonės“, – festivalio idėją palaikė ir jame apsilankyti skatino Beata.
– Ar festivaliai Kėdainiuose tai nauja mada, o gal ne visiems atrasto mažo Lietuvos regiono naujas veidas? – pasiteiravome Dovydo Sagaičio, vieno iš šią vasarą jau penktą kartą vyksiančio džiazo festivalio „Broma Jazz“ organizatorių.
– Manau, visi mes iš tiesų stengiamės, jog regionas nebūtų regionu blogąja šio žodžio prasme, siekiame autentiškumo: kad Kėdainiai būtų Kėdainiais, džiazas būtų džiazu, o Radvilos – Radvilomis. Skatiname modernius tarptautinius projektus, senamiesčio ir turizmo simbiozę, trokštame tos tikros, nesumeluotos laisvės ir džiaugsmo būti žmogumi, mažame, bet savo stipria dvasia autentiškame Radvilų mieste. Labai džiaugiamės visais atsirandančiais festivaliais mūsų mieste – tiek bendradarbiavimu su Č. Milošo festivaliu, tiek su maisto ir gėrimų festivaliu „Radvilų virtuvė“. Visi kartu po truputį stumiamės į priekį piešdami naują kultūrinį Kėdainių žemėlapį, tikiu, kad tai ne nauja mada, o natūralus poreikis augti.