REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 10 d. 14:07

Šiauliuose bus minima Gedulo ir vilties diena (VIDEO)

Šiauliai

Rolando Parafinavičiaus nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT


304177

Birželio 14 dieną minima Gedulo ir vilties diena, skirta pagerbti ir prisiminti sovietų okupacijos metu tremtus ir nukentėjusius lietuvių tautos žmones.

Praėjo jau daugiau nei 80 metų nuo trėmimo pradžios, kai didžioji dalis tautiečių patyrė netektis, smurtą ir žiaurias kančias. Agresoriai aukų nesirinko – 1941 m. buvo ištremta 17500 lietuvių, tarp jų – 5060 vaikų iki šešiolikos metų.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šiaulių filialo pirmininkė Valerija Jokubauskienė spaudos konferencijoje priminė visiems šiauliečiams ir miesto svečiams, kodėl Birželio 14-osios minėjimo pavadinime yra būtent šie du žodžiai – gedulas ir viltis.

„Gedulo diena todėl, kad ištrėmė 17,5 tūkstančių žmonių. Iš jų grįžo tik dalis. Gedime mes negrįžusiųjų, gedime žuvusiųjų, nukankintų, sušaudytų kalėjimuose“, - teigė V. Jokubauskienė.

Tačiau kartu su gedulu renginio organizatoriai skatina neprarasti pakilios nuotaikos, nes Birželio 14-oji yra ir kupina vilties. Pasak V. Jokubauskienės, visi ištremtieji turėjo labai didelę viltį ir tikėjimą, kad vis tiek ateis tokia diena, išgirs Aukščiausiasis mūsų maldas ir prašymus ir sugrįšime mes į Lietuvą.

Tremtinių likimai (grįžo, negrįžo ar likimas nežinomas) bus skaitomi daugelyje Lietuvos savivaldybių. Renginys prasidės 11.59 val. visuotine tylos minute, po to bus skaitomos ištremtųjų pavardės. Šiauliuose skaitymai vyks prie Šiaulių miesto savivaldybės, kur bus laukiami visi, norintys pagerbti už laisvę kentėjusius ir kovojusius asmenis bei savo lūpomis ir širdimis išsaugoti tūkstančius likimų.

Šiaulių miesto renginių organizatoriai tikisi, kad minėjimui skirtos veiklos prisidės prie istorinės atminties saugojimo ir laisvos bei demokratiškos valstybės vertybių puoselėjimo.

„Nepamirškime šitos datos. Tai Lietuvos skausmingas, kruvinas, sunkus istorijos puslapis“, - primena ir V. Jokubauskienė.

Taip pat Šiaulių miesto savivaldybė ir Šiaulių kultūros centras informuoja, kad visi Birželio 14-osios renginiai bus nemokami. Į renginius skirtingose vietose bus galima nuvykti specialiai šiam minėjimui užsakytu autobusu. Jis lauks prie Šiaulių miesto savivaldybės pastato. Juo bus galima nuvažiuoti iki geležinkelio rampos, kur vyks pagrindinis minėjimas, vėliau – į Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedrą.

Visų Birželio 14-osios renginių programą Šiauliuose galite rasti čia.

Skaitymų vietas ir daugiau informacijos apie Gedulo ir vilties dieną kitose savivaldybėje rasite čia.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA