PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 30 d. 19:31

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija paskelbė teritoriją „poliomielito epidemijos zona“

Pasaulis

Gaza / Scanpix

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA.LT


312045

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija paskelbė Palestinos teritoriją „poliomielito epidemijos zona“ ir apkaltino Izraelio karinę kampaniją sunaikinus sveikatos infrastruktūrą, dėl kurios, pasak ministerijos, virusas atsinaujino.

Ministerijos teigimu, viruso atmaina CPV2 buvo aptikta nuotekų mėginiuose, paimtuose iš pietinės Khan Juniso srities ir centrinių rajonų.

Ji nepranešė, ar buvo aptikta žmonių susirgimų, tačiau teigė, kad viruso buvimas „kelia grėsmę Gazos Ruožo ir kaimyninių šalių gyventojų sveikatai ir stabdo pasaulinę poliomielito likvidavimo programą“.

Laukinė viruso versija šiuo metu yra endeminė tik Afganistane ir Pakistane, tačiau vakcinos, kurioje yra nedidelis kiekis susilpnintos, bet gyvos poliomielito medžiagos, tipas vis dar retkarčiais sukelia protrūkius kitose šalyse.

Jungtinių Tautų agentūros neseniai pranešė, kad toks vakcinos sukeliamas 2 tipo poliovirusas buvo aptiktas mėginiuose, paimtuose iš nuotekų.

„Brutali Izraelio agresija, dėl kurios žmonės neteko švaraus vandens, sanitarinės infrastruktūros naikinimas, tonų šiukšlių susikaupimas ir maisto saugumo trūkumas“ lėmė viruso atsinaujinimą, teigė ministerija.

Antradienį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad „stebi labai problemišką situaciją“.

„Tai, kad nuotekose yra vakcinos sukeliamo polioviruso, labai tikėtina, reiškia, kad jis yra kažkur tarp žmonių“, – žurnalistams sakė PSO atstovas spaudai Christianas Lindmeieris. – Tačiau vėlgi, apie 75-iems proc. žmonių, užsikrėtusių poliomielitu, net nepasireiškia jokie simptomai. Tai reiškia, kad jis greičiausiai yra populiacijoje, bet nebūtinai pamatysime susirgimų protrūkį“.

Jis teigė, kad reikia vykdyti vakcinų platinimo kampaniją visame Gazos Ruože.

„Neužtenka tik pristatyti ją (vakciną) į Ben Guriono oro uostą ir tikėtis, kad ji pateks į Gazos Ruožą. Ji turi pasiekti žmones“, – sakė Ch. Lindmeieris.

Izraelio vykdomi bombardavimai ir sausumos puolimas nuniokojo didelius Gazos Ruožo plotus, dėl to dauguma iš 2,4 mln. jo gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Karas Gazoje prasidėjo po to, kai spalio 7 dieną „Hamas“ surengė išpuolį prieš Izraelį, per kurį, AFP duomenimis, gautais iš Izraelio, žuvo 1 197 žmonės, daugiausia civiliai.

Islamistai taip pat paėmė į nelaisvę 251 žmogų, iš kurių 111 vis dar laikomi Gazos Ruože, įskaitant 39, kurie, kariuomenės teigimu, yra žuvę.

Izraelio kampanijos metu Gazos Ruože iki šiol žuvo 39 400 žmonių, teigia „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerija, kuri nepateikia išsamios informacijos apie civilių ir kovotojų žūtis.