PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugsėjo 2 d. 09:57

Gazos Ruože tėvai skuba skiepyti savo vaikus nuo poliomielito

Pasaulis

Gazos Ruože tėvai skuba skiepyti savo vaikus nuo poliomielito. Youtube.com stop kadras

BNSŠaltinis: BNS


316502

Ghadir Hajji sekmadienį nuskubėjo į kliniką, tikėdamasi, kad jos penki vaikai bus vieni pirmųjų, paskiepytų nuo poliomielito po to, kai karo nuniokotame Gazos Ruože buvo užregistruotas pirmasis per ketvirtį amžiaus šios ligos atvejis.

„Jie būtinai turi būti paskiepyti“, – naujienų agentūrai AFP sakė ji, laukdama norinčiųjų skiepytis eilėje.

Skiepijimo kampanija buvo pradėta po to, kai sveikatos apsaugos pareigūnai pranešė apie pirmąjį per 25 metus patvirtinto poliomielito atvejo apgultoje palestiniečių teritorijoje.

„Gavome trumpąsias žinutes iš Sveikatos apsaugos ministerijos ir tuoj pat pasirodėme“, – pasakojo penkių vaikų mama.

Prie jos prisijungė dešimtys tūkstančių kitų Gazos Ruožo gyventojų, kurių noras apsisaugoti nuo poliomielito nugalėjo nerimą dėl jų asmeninio saugumo ir gandus, kad vakcina nebus saugi ar veiksminga.

Islamistų grupuotės „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad iki šiol paskiepyta 72 611 vaikų.

Poliovirusas yra labai užkrečiamas ir dažniausiai plinta per kanalizaciją ir užterštą vandenį – tai vis dažnesnė problema Gazos Ruože, kur Izraelis, kariaudamas su „Hamas“, sunaikino didžiąją dalį infrastruktūros.

Šia liga dažniausiai suserga jaunesni nei penkerių metų vaikai. Ji gali sukelti apsigimimus ir paralyžių, ir gali būti mirtina.

Vien tik vienoje Deir al Balacho medicinos įstaigoje sekmadienį buvo paskiepyta beveik 2 tūkst. vaikų, nurodė Jungtinių Tautų agentūros palestiniečiams remti (UNRWA) atstovė Louise Wateridge.

Agentūros mobiliosios komandos važinėjo iš palapinės į palapinę ir rašalu žymėjo paskiepytų vaikų nykščius, teigė L. Wateridge.

Pirmosios dozės šeštadienį buvo suleistos nenustatytam skaičiui vaikų Gazos Ruožo pietuose esančiame Kan Junise, o sekmadienį nepilnamečiai pradėti skiepyti masiškai.

Kampanijos tikslas – paskiepyti daugiau kaip 640 tūkst. vaikų Gazos Ruože.