REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 22 d. 19:20

Gazos Ruože kaupiasi maisto produktai, tačiau paramos agentūros negali dirbti

Pasaulis

Freepik.com nuotr.

EtapliusŠaltinis: ELTA


306099

Praėjus kelioms dienoms po to, kai Izraelis paskelbė apie šviesiuoju paros metu kasdien įvedamą „taktinę karinių veiksmų pertrauką“ svarbiausiame maršrute siekiant į Gazos Ruožą pristatyti  daugiau pagalbos, apgultos palestiniečių teritorijos viduje kilo chaosas, dėl to gyvybiškai svarbios atsargos susikaupė ir nebuvo paskirstytos per alinantį vasaros karštį.

Daugiau kaip aštuonis mėnesius trunkantis karas, kurį sukėlė beprecedentė „Hamas“ spalio 7 d. ataka prieš Izraelį, lėmė siaubingas humanitarines sąlygas Gazos Ruože ir nuolatinius JT perspėjimus dėl bado, esant smarkiai apribotai išorės pagalbai.

Vykstant įnirtingoms kovoms, 2,4 mln. Gazos Ruožo gyventojų desperacija stiprėja, o paramos agentūros perspėja negalinčios pristatyti pagalbos, įskaitant daržoves.

Izraelis tvirtina įleidęs prekes ir paragino agentūras paspartinti jų pristatymus.

„Viešosios tvarkos ir saugumo pažeidimai kelia vis didesnį pavojų humanitarinės pagalbos darbuotojams ir operacijoms Gazos Ruože“, – vėlai penktadienį paskelbtame pranešime teigė Jungtinių Tautų (JT) Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras (OCHA).

„Be to, kad vyksta kovos, nusikalstama veika ir vagysčių bei apiplėšimų rizika trukdo humanitarinei pagalbai patekti į svarbiausias vietas.“

Tačiau Izraelis tikina įleidęs šimtus sunkvežimių su pagalba į pietinę Gazos Ruožo dalį ir kaltę dėl to, kad pagalba kaupiasi, verčia Jungtinėms Tautoms.

Jis pasidalijo iš oro filmuota medžiaga, kurioje matyti balti ir juodi konteineriai, išrikiuoti Gazos Ruožo Kerem Šalomo perėjos pusėje, ir dar daugiau sunkvežimių, atvykstančių su atsargomis.

Pernai spalio mėnesį per „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį žuvo 1 194 žmonės, daugiausia civiliai, rodo AFP duomenys, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

„Hamas“ smogikai taip pat pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 116 tebėra Gazos Ruože, nors kariuomenė teigia, kad 41 žuvo.

Per Izraelio atsakomąjį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 37 551 žmogus, taip pat daugiausia civiliai, rodo „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

Rita Vidugirienė (ELTA)



REDAKCIJA REKOMENDUOJA