PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 2 d. 07:04

Gazoje radus dar šešis negyvus įkaitus, į gatves išėjo dešimtys tūkstančių izraeliečių

Pasaulis

Izraelio profsąjungos po įkaitų žūties skelbia visuotinį streiką. EPA-ELTA nuotr.

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


316465

Izraelyje sekmadienio vakarą, Gazos Ruože radus dar šešis negyvus įkaitus, į gatves išėjo dešimtys tūkstančių sielvartaujančių ir piktų izraeliečių, kurie skandavo „Dabar! Dabar!“ ir reikalavo, kad ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sudarytų paliaubas su „Hamas“ ir sugrąžintų likusius įkaitus namo.

Ši masinė demonstracija buvo didžiausia per 11 mėnesių trunkantį karą, o protestuotojai teigė, kad tai galimas lūžio taškas, nors šalis yra labai susiskaldžiusi.

Didžiausia Izraelio profesinė sąjunga „Histadrut“ dar smarkiau spaudė vyriausybę ir pirmadienį paskelbė visuotinį streiką – pirmąjį nuo spalio 7 dienos „Hamas“ išpuolio, dėl kurio prasidėjo karas. Juo siekiama sutrikdyti pagrindinių ekonomikos sektorių, įskaitant bankus, sveikatos apsaugos įstaigas ir pagrindinį šalies oro uostą, veiklą.

Derybos dėl paliaubų užsitęsė kelis mėnesius. Daugelis kaltina B. Netanyahu, kad nepavyksta pasiekti susitarimo, kuriam, kaip rodo viešosios nuomonės apklausos, pritaria dauguma izraeliečių. Tačiau premjeras taip pat turi nemažą paramą savo „visiškos pergalės“ prieš „Hamas“ strategijai, net jei susitarimo dėl įkaitų teks palaukti.

Tūkstančiai žmonių sekmadienio vakarą susirinko prie B. Netanyahu biuro Jeruzalėje. Tel Avive įkaitų giminaičiai žygiavo su karstais, simbolizuojančiais aukas.

„Mes tikrai manome, kad vyriausybė priima šiuos sprendimus siekdama išsaugoti savo, o ne įkaitų gyvybes, ir turime jiems pasakyti „Stop!“, – sakė Tel Avivo gyventoja Shlomit Hacohen.

Pranešama, kad trys iš šešių rastų negyvų įkaitų – tarp jų vienas JAV pilietybę turėjęs izraelietis – turėjo būti paleisti pagal liepą aptartą paliaubų pasiūlymą. Tai pakurstė protestuotojų įniršį ir nusivylimą.

„Nieko nėra blogiau, kaip žinoti, kad jie galėjo būti išgelbėti, – sakė Dana Loutaly. – Kartais reikia kažko tokio baisaus, kad tai sukrėstų žmones ir jie išeitų į gatves.“

Kariuomenė teigė, kad visi šeši įkaitai buvo nužudyti prieš pat atvykstant Izraelio pajėgoms.

„Kas žudo įkaitus, tas nenori susitarimo“, – sekmadienį sakė B. Netanyahu, kaltindamas „Hamas“ dėl įstrigusių derybų.

Tuo metu Izzatas al Rishqas, aukšto rango „Hamas“ pareigūnas, pareiškė, kad įkaitai vis dar būtų gyvi, jei Izraelis būtų priėmęs JAV remiamą paliaubų pasiūlymą, su kuriuo „Hamas“ sakė sutikęs dar liepą.

„Hamas“ pasiūlė paleisti įkaitus mainais į karo pabaigą, Izraelio pajėgų išvedimą iš Gazos Ruožo ir daugelio palestiniečių kalinių, įskaitant kovotojus, paleidimą.

Spalio 7 dieną Izraelyje buvo paimta apie 250 įkaitų. Žydų valstybė mano, kad dabar nelaisvėje tebėra 101 įkaitas, įskaitant 35, kurie, kaip manoma, yra negyvi. Daugiau kaip 100 buvo paleisti lapkritį per trumpas paliaubas mainais į Izraelio įkalintų palestiniečių paleidimą.

„Hamas“ kovotojai, spalio 7-ąją įsiveržę į pietų Izraelį, nužudė apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių. Per Izraelio atsakomąjį puolimą Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 40 tūkst. palestiniečių, skelbia vietos sveikatos apsaugos pareigūnai, bet jie nenurodo, kiek iš jų buvo kovotojai ir kiek – civiliai.

Dėl karo didžioji dauguma iš 2,3 mln. Gazos gyventojų buvo priversti palikti savo namus, dažnai kelis kartus, ir apgultą teritoriją ištiko humanitarinė katastrofa.