Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Indrė RapkevičienėŠaltinis: Etaplius.lt
Giedrius Vilpišauskas ne tik pristatė savo knygą, bet ir dalijosi asmenine patirtimi, kaip tapo rašytoju ir kulinaru, taip pat įdomiais patarimais, kaip „užkariauti“ virtuvę. Renginio metu papasakojo apie pagrindines virtuvės sėkmės paslaptis – nuo ingredientų pasirinkimo iki gaminimo proceso niuansų, kurie padeda išgauti tobulą skonį.
Svečias teigė, jog jau dvidešimt metų itin rimtai domisi kulinarija, maisto gaminimo metu vykstančiais procesais. Nuo 2008 m. rašo kulinarinę skiltį žurnale „Verslo Klasė“, dažnai dalyvauja kulinarinėse laidose. G. Vilpišauskas mėgsta rasti priežastis, kodėl maistas gaminamas vienaip, o ne kitaip, ir kaip nuo to keičiasi jo skonis, tad nuolat eksperimentuoja savo virtuvėje bei itin atsidavusiai studijuoja profesionalią istorinę literatūrą prancūzų, vokiečių, lenkų ir net persų kalbomis, kurių kai kurios siekia XVII a. Ne vieną receptą iš studijuojamų knygų yra išvertęs ir į lietuvių kalbą ir pasidalinęs savo Facebook paskyroje.
Besinaudojantis laiko patikrintais šimtamečiais patarimais, G. Vilpišauskas atsivežė ir panevėžiečiams pademonstravo bei leido iš arti apžiūrėti ar net pabandyti pakelti palaikyti ir dideles, varines, 200 metų senumo, šešis kilogramus sveriančias keptuves, kurias nuolat naudoja.
Susitikimo pabaigoje svečias pakvietė kulinariniam pokalbiui. Susirinkusieji uždavė galybę pačių įvairiausių klausimų: apie produktų šaldymą, tinkamos mėsos pasirinkimą, padažų reikšmę, kaip paprastai pagardinti ar pataisyti nenusisekusį patiekalą, kaip iškepti žąsi, kad mėsa nebūtų kieta, ir dar daug visokiausių maisto gamybos ir ruošimo subtilybių vakaro metu buvo aptarta.
Daugybė susitikimo dalyvių panoro įsigyti ir vakaro metu G. Vilpišausko pristatytą knygą bei gauti autoriaus autografą. Panevėžyje pirmąkart viešėjęs vyras prasitarė, jog planuoja kitąmet išleisti naują kulinarinį leidinį, kuriame nuguls ilgametė jo patirtis virtuvėje bei troškimas dalintis įvairiais receptais bei patarimais.
Šis kulinarinis pokalbis tapo savotiška kelione po skonių pasaulį. Bibliotekoje susirinkę maisto entuziastai išėjo praturtėję ne tik naujomis žiniomis, bet ir motyvacija eksperimentuoti bei savo virtuvėse kurti savo kulinarinius šedevrus.