Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Lino BRUŽO nuotr.
Reporteris Gargždų BangaŠaltinis: Etaplius.lt
Jau antrą kartą Dovilų mokykloje įvyko nekasdienis sambūris – Gyvų sėklų šventė. Į renginį kaip ir pernai suvažiavo daug lektorių iš visos Lietuvos, iš Baltarusijos, susiėjo klausytojų, gamtos puoselėtojų ir sėklų turėtojų. Sėklų šventės iniciatoriai Algirdas Švanys, Marius Krikščiūnas sukvietė visus geros valios žmones, mylinčius Žemę, Gamtą ir Gimtinę, kvietė dalytis patirtimi, sėklomis ir augalais.
Susibūrime netrūko išsamių žinių ir patirčių apie medelių sodinimą, apie senąsias sodo ir daržo augalų veisles, apie invazines, nemūsiškas rūšis, medelynų, daržo steigimą, apie naujoviškus ir senoviškus ūkininkavimus. Net dvi dienas paskaitos buvo skaitomos – pranešimą apie sėklų mainus skaitė Valstybinės augalininkystės tarnybos atstovai, kalbėjo dr. Bronislovas Gelvanauskas, profesorius Antanas Svirskis, dr. Rasa Karklelienė, vaistininkas, žolininkas, tibetologas Virgilijus Skirkevičius, profesorius Algimantas Olšauskas ir daug kitų natūralaus gyvenimo būdo mylėtojų, augalininkystės specialistų. Štai Edita Nurmi įdomiai pasakojo apie žolelių naudojimą vikingų amžiaus patiekaluose, Olegas Titorenka pristatė savo gyvenimo būdą, Natalija Ščiupakova pasakojo apie miško sodus, želdininkystę, o Oksana Mickevič, graži ir jaunatviška viešnia iš Baltarusijos, pabėrė įdomių receptų, kaip pasigaminti beržo sulos girą, smulkiai papasakojo apie anyžinių lofantų ir rasakilų naudingąsias savybes. Ir dar daug įvairiausių žinių sužinojom!
O į paskaitų tarpelius gamtos entuziastai, renginio lankytojai smagiai šoko, ratelius suko, gerą mankštą darė, kits kitam laimės ir sveikatos linkėjo, paskui sėklomis mainėsi, siūlė natūralių muilų, vaistažolių, aliejų, knygų ir kitų savo rankomis sukurtų įvairiausių produktų, padedančių gerinti sveikatą, o pietums ir vakarienei katilus sriubos virė, duona, užtepais, arbata ir net dilgėlių sėklų pyragais vaišinosi ir smagiai bendravo.
Susitiksime būtinai ir kitąmet – pavasarį vėl kviesime, bursimės, patirtimi dalysimės, sėklas rūšiuosimės, sodus sodinsime, kursime darnią aplinką, sveiką kūną ir sielą, augsime ir didėsime.