PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Liepos 28 d. 20:13

Galingos liūtys merkia miestus, vėjas ir kruša talžo medžius (papildyta)

Lietuva

Liūties ir vėtros padariniai. Facebook grupės „Orų entuziastai“ nuotr.

Ugnė UrbonėŠaltinis: Etaplius.LT


311679

Sinoptikų prognozės pildosi. Lietuvą merkia stiprūs lietūs, pakilęs vėjas verčia medžius, kai kur prasidėjo kruša. Stichijos padariniais socialiniuose tinkluose dalijasi gyventojai.

Sekmadienį popiet visoje šalyje sustiprėjo vėjas. Ypatingai didelis – pajūryje: Klaipėdoje, Šilutėje, Palangoje.

Palangos gyventojai socialiniuose tinkluose dalijosi nuvirtusių medžių nuotraukomis. Pranešama, kad didžiulis medis nuvirto ir Klaipėdoje, Rumpiškės gatvėje.

Baltijos jūra ties Giruliais į krantą išmetė regatoje dalyvavusią jachtą.

Didelio vėjo sukeltus padarinius jaučia, apie juos praneša ir kitų miestų gyventojai.

Alytuje užfiksuotas didelis vėjas, kruša. Elektrėnuose – beprasidedanti liūtis. Suvalkijoje, Tauragėje matyti gausus lietus, lydimas stipraus vėjo. Telšiuose – skęstantys kiemai ir garažo masyvai.

Šiaulietė Agnė Čepulytė Etaplius.lt informavo apie skęstančią V. Grinkevičiaus gatvę. Esą situacija labai bloga – lietus užliejo ne tik gatvę, vanduo kaupiasi ir gyvenamųjų namų kiemuose. Kitas internautas dalijasi skęstančios prekybos centro požeminės automobilių stovėjimo aikštelės nuotraukomis.


Foto galerija:


Apie artimiausiomis dienomis Lietuvoje numatomus orus Etaplius jau rašė: „Sinoptikai įspėja gyventojus ruoštis: šalyje prognozuojamas stichinis lietus ir vėjas“.

Prognozuojama, kad šalyje iškris didžiulis kritulių kiekis. Dalyje šalies vos per 2 paras iškris viso liepos mėnesio kritulių kiekis.

Smarkaus lietaus metu gali būti išplaunami, išguldomi pasėliai, paviršiniai vandens srautai ardo dirvožemį, gali formuoti įgriuvas ir nuošliaužas, šlaituose išversti medžius ir t. t.

Miestuose asfaltuota danga stabdo vandens sugėrimą, lietaus surinkimo sistemos nesusidoroja su intensyviais krituliais, dažnai užliejamos žemiausios miestų vietos, namų rūsiai, apliejami namai ir butai, nukenčia juose esantis turtas. Apsemti keliai ir gatvės trikdo transporto eismą, su sunkumais susiduria ir pėstieji.

Stiprus lietus, besitęsiantis 2–3 paras iš eilės, upėse sukelia staigius poplūdžius. Pagrindinėms upėms išsiliejus iš krantų, vanduo semia dideles teritorijas, namus, kelius, žemės ūkio plotus, žalą patiria ir pačių upių ekosistemos.