PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 25 d. 08:53

Gaisrai ir gelbėjimo darbai: kokios nelaimės vyksta Širvintose?

Širvintos

Širvintų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Širvintų priešgaisrinės gelbėjimo tarnyba


311196

Pranešama, kad  2024 m. Širvintų rajono savivaldybės teritorijoje kilo 33  gaisrai, atlikti 46 gelbėjimo darbai.

Gaisrai

Liepos 20 d. gautas pranešimas, kad Širvintų sen., nuo Širvintų miesto 3 km į šiaurės pusę stebimi dūmai iš miško. Atvykus, patikrinta teritorija 3 km spinduliu, degimo nepastebėta. Iškvietimas buvo nepagrįstas.

2024-07-22 gautas pranešimas, kad Gelvonų sen., Pasodninkų k. dega kombainas. Atvykus gelbėtojams pastebėta, kad žmogus, nieko nepažeisdamas, su priežiūra degino šiaudus. Viską jis užgesino pats.

Informacija dėl atvirų durų dienos

Kad visi būtų saugesni, šalies ugniagesiai gelbėtojai kviečia gyventojus šeštadieniais nuo 10 iki 12 val. apsilankyti gaisrinėse. Laukiama smalsių ir žingeidžių vaikų, šeimų, jaunimo ir vyresnio amžiaus žmonių. Ugniagesiai pasirengę papasakoti, kodėl namuose būtina turėti autonominį dūmų detektorių, kaip prižiūrėti krosnis, elektros instaliaciją, kodėl būtina valyti dūmtraukį, kodėl negalima rūkyti namuose, kodėl svarbu nepalikti degančių žvakių ar ant viryklės verdančio puodo, kodėl būtina įsigyti gesintuvą ir nedegų audeklą.

Lankytojai gali susipažinti su ugniagesių darbo sąlygomis, gaisrine ir gelbėjimo technika, o mažieji turi galimybę pasėdėti gaisriniame automobilyje. Gelbėtojai taip pat paaiškina, kaip pasirengti ekstremaliosioms situacijoms.

Ugniagesiai gelbėtojai tikisi, kad įgytos žinios apsaugos gyventojus nuo skaudžių nelaimių.

Dėl saugaus elgesio prie vandens telkinių

Ugniagesiai gelbėtojai primena, kad neatsakingas elgesys ar perdėta rizika gali tapti skaudžių nelaimių vandenyje priežastimi. Kaip teigia ugniagesiai, skęstama dėl įvairių priežasčių. Pagrindinės iš jų, kai neįvertinama galima rizika, bandoma kuo toliau nuplaukti nuo kranto, maudomasi ten, kur nėra gelbėtojų, o ypač – apsvaigus nuo alkoholio ar psichotropinių medžiagų.

Ugniagesiai gelbėtojai pataria maudytis tik saugiose, tam pritaikytose vietose. Taip pat atkreipia dėmesį, kad laiką leidžiant prie vandens, tėveliai turėtų nė akimirkai nenuleisti akių nuo vaikų, net ir tada, kai jie nesimaudo. Minutė kita, kurią praleidžiate naršydami mobiliajame telefone gali kainuoti vaiko gyvybę.

Atsisakyti maudynių reikėtų, jei esate labai pavargęs ar blogai jaučiatės, taip pat perkaitus saulėje ar gausiai pavalgius. Negalima maudytis naktį ir perkūnijos metu. O šokti į vandenį nežinomoje vietoje, – netgi ten, kur anksčiau buvo saugu, gali būti pavojinga.

Niekada neplaukite toliau įspėjamųjų ar maudymosi vietą žyminčių ženklų. Labai didelė skendimo rizika, kai plaukiojama ant pripučiamų čiužinių, padangų kamerų, savadarbių plaustų ar kitų priemonių, ypač jeigu nemokate plaukti arba plaukiate prastai. O plaukiojant su vandens transporto priemonėmis – pramoginiais plaustais, valtimis, baidarėmis, būtina dėvėti plūduriuojančias priemones (gelbėjimo liemenes ar specialius kostiumus).

Gelbėtojai įspėja, kad vanduo – ne vieta išdaigoms ar žaidimams: nenardinkite kito asmens, netampykite už kojų, nelipkite ant pečių. Jei plaukiate valtimi, jos nesiūbuokite, joje nevaikščiokite.

Ugniagesiai gelbėtojai prašo gyventojų laiką leisti saugiai.