PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 4 d. 20:41

Didžiojo septyneto užsienio reikalų ministrai vaizdo ryšiu aptarė padėtį Artimuosiuose Rytuose

Pasaulis

Didysis septynetas / SCANPIX

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


312669

Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrai sekmadienį vaizdo ryšiu aptarė padėtį Artimuosiuose Rytuose ir išreiškė didelį susirūpinimą dėl eskalacijos grėsmės, sakė Italijos užsienio reikalų ministras Antonio Tajani.

„Kartu su savo partneriais išreiškėme didelį susirūpinimą dėl pastarojo meto įvykių, kurie grasina nulemti krizės regionalizaciją, pradedant Libanu“, – sakoma A. Tajani pareiškime.

Šis susitikimas įvyko po „Hamas“ politinio lyderio Ismailo Haniyeh nužudymo Irane augant būgštavimams dėl galimos eskalacijos Artimuosiuose Rytuose.

Iranas ir „Hamas“ kovotojai, kuriuos Teheranas remia, dėl smūgio apkaltino Izraelį ir pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų. Pats Izraelis atsisakė komentuoti šį klausimą.

Teheranas ne kartą kalbėjo apie savo „prigimtinę teisę“ imtis veiksmų prieš Izraelį.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) teigia, kad jo šalis yra „labai gerai pasirengusi“ bet kokiam scenarijui – „gynybiniam ir puolamajam“.

I. Haniyeh nukautas praėjus kelioms valandoms po to, kai Izraelis nukovė Teherano remiamos Libano kovotojų grupuotės „Hezbollah“ aukšto rango vadą Fuadą Shukrą. Jį Izraelis kaltino dėl ankstesnį savaitgalį Izraelio aneksuotose Golano aukštumose surengto mirtino raketų smūgio.

Šios žūtys yra naujausi iš kelių didelių incidentų, kurie pakurstė regioninę įtampą Gazos Ruože tebesitęsiant Izraelio ir „Hamas“ karui.