PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 19 d. 21:02

G-7 gynybos ministrai susirūpinę dėl išpuolių prieš taikdarius, žada paramą Kyjivui

Pasaulis

Didysis septynetas / Scanpix

BNSŠaltinis: BNS


324834

Neapolyje šeštadienį susitikę Didžiojo septyneto (G-7) šalių gynybos ministrai išreiškė susirūpinimą dėl eskalacijos Libane bei pažadėjo tvirtą paramą Ukrainai.

Italija, šiuo metu pirmininkaujanti G-7, pirmąjį gynybai skirtą ministrų susitikimą organizavo šiame pietiniame mieste, kuriame yra įsikūrusi NATO bazė.

Svarbiausias darbotvarkės klausimas buvo jau trečius metus besitęsiantis Rusijos karas prieš Ukrainą.

„Pabrėžiame savo ketinimą toliau teikti pagalbą Ukrainai, įskaitant karinę pagalbą trumpuoju ir ilguoju laikotarpiu“, – sakoma grupės baigiamajame pareiškime, kuriame žadama „tvirta parama“.

Tačiau G-7 – Italijos, Prancūzijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Japonijos, Kanados ir Jungtinių Valstijų – gynybos ministrai taip pat įspėjo apie tolesnio konfliktų Artimuosiuose Rytuose, įskaitant Libaną, kur Jungtinės Tautos apkaltino Izraelį dėl smūgių JT taikdariams, suintensyvėjimo pavojų.

„Esame susirūpinę dėl naujausių įvykių Libane ir tolesnės eskalacijos pavojaus. Reiškiame susirūpinimą dėl visų grėsmių UNIFIL (Jungtinių Tautų (JT) taikos palaikymo pajėgų Libane) saugumui“, – sakoma ministrų baigiamajame pareiškime, kuriame Iranas raginamas nutraukti paramą „Hamas“ ir „Hezbollah“.