PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 9 d. 12:51

G. Skaistė: norint užtikrinti 3 proc. nuo BVP krašto apsaugai ilguoju laikotarpiu, reikalingi papildomi sprendimai

Pasaulis

G. Skaistė. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Dominykas DatkūnasŠaltinis: ELTA


308497

Po konsultacijų su rinkos dalyviais dėl Gynybos fondo pakete esančios saugumo įnašo koncepcijos, finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad atsižvelgs į pateiktas pastabas dėl siūlomo papildomo mokestinio reguliavimo draudimo sutartims.

„Konsultacija su rinkos dalyviais, jos oficialus terminas baigėsi, gavome pastabas, šiuo metu apdorojame pateiktą informaciją. Tie pokalbiai tęsis ir toliau, tam, kad atliepti poreikį finansuoti krašto apsaugą“, – žurnalistams teigė G. Skaistė.

G. Skaistė tikino išgirdusi kritiką šio siūlymo atžvilgiu, tačiau pažymėjo, jog tikslas šiuo metu yra ne įtikinti draudimo bendroves, o priimti reikalingus sprendimus ilguoju laikotarpiu dėl gynybos finansavimo.

„Esminis galutinis tikslas skirti krašto apsaugai 3 proc. yra mūsų visų bendras, tam reikalinga pajudėti iš komforto zonos mums visiems. (...) Norint užtikrinti ilguoju laikotarpiu 3 proc. nuo BVP krašto apsaugai reikalingi papildomi sprendimai, o ruošiamas saugumo įnašo įstatymas yra bendra (gynybos fondo – ELTA) paketo dalis“, – pažymėjo ji.

Gynybos obligacijos pakeis taupymo lakštus

Finansų ministrė taip pat teigė, kad nuo spalio 1 d. įsigaliojus Gynybos fondo įstatymo paketui, investuoti į jį galės ne tik fiziniai, bet ir juridiniai asmenys, taip pat nauja gynybos obligacijų reguliavimo tvarka pakeis Vyriausybės taupymo lakštus.

Šiuo metu taupymo lakštus galima įsigyti už 3,2 proc. metinių palūkanų, o gynybos obligacijas įsigyti bus galima už ne daugiau kaip 2 proc. metinių palūkanų. Ministrės teigimu, toks buvo politikų lūkestis, išsakytas įstatymo svarstymo metu.

„Diskusijų metu politikai išsakė norą, kad visuomenė galėtų prisidėti prie gynybos finansavimo, o vienas būdų prisidėti prie gynybos finansavimo yra paskolinti gynybai pigiau nei Lietuvos Respublikos skolintojų rinkoje“, – sakė G. Skaistė.

ELTA primena, kad kurį laiką politikų gretose tęsėsi diskusijos dėl būtinybės didinti finansavimą krašto apsaugai. Vis tik Seimas priėmė Vyriausybės parengtą projektą, kuriuo siūloma įsteigti Gynybos fondą. Parlamentas pritarė pelno mokesčio tarifo padidinimui 1 proc. punktu, akcizų alkoholiui, tabakui bei saugumo ir CO2 dedamųjų visam kurui pakėlimui.

Anksčiau parlamentas pritarė dar metams pratęsti bankų solidarumo mokestį, planuojama, kad 2025 m. jis atneš 60 mln. eurų.

Iš viso Gynybos fondo sprendimai leis užtikrinti papildomą beveik 259 mln. eurų finansavimą 2025 m., daugiau nei 425 mln. eurų – 2026 m. bei beveik 444 mln. eurų – 2027 m.