PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 11 d. 11:02

G. Skaistė: diskusijos dėl valstybės valdomo antros pakopos pensijų fondo turėtų vykti kitos politinės daugumos kontekste

Lietuva

Gintarė Skaistė / Dainius Labutis/ELTA

Ignas DobrovolskasŠaltinis: ELTA.LT


317943

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad idėja kurti valstybės valdomą antros pakopos pensijų fondą yra svarstytina, tačiau diskusijos apie tai turėtų vykti „ateinančios politinės daugumos kontekste“.

„Matyt, premjerė gana aiškiai sudėliojo argumentus, kurie galėtų būti svarstomi analizuojant šią idėją. Visos idėjos yra svarstytinos, tačiau argumentų yra tiek į vieną, tiek į kitą pusę, kiek mes norime valstybinio kišimosi į ekonominius procesus apsisprendžia viena ar kita Vyriausybė“, – trečiadienį žurnalistams pristačiusi naujausią ekonominės raidos scenarijų teigė G. Skaistė.

„Bet kokiu atveju, kadangi politinis ciklas baigiasi, tokios diskusijos turėtų vykti jau ateinančios politinės daugumos kontekste“, – pažymėjo ji.

Idėją kurti valstybės valdomą antros pakops pensijų fondą, kuris sukurtų konkurenciją privatiems fondams, praeitą savaitę pasiūlė Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Jo teigimu, į valstybės fondą gyventojai galėtų būti įtraukiami automatiškai, prie kaupimo pensijai turėtų prisidėti ir darbdaviai.

ELTA primena, kad Lietuvoje aktyviai kaupia 766 tūkst. žmonių, o šiuo metu už antrosios pensijų pakopos fondų valdomą turtą mokami mokesčiai yra vieni mažiausių tarp Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalių.

Antrosiose pakopos pensijų fonduose dabar jau sukaupta 8,2 mlrd. eurų, iš kurių – 2,4 mlrd. arba beveik 30 proc. yra investicinė grąža, t. y. uždirbta suma.