PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 19 d. 09:20

G. Skaistė apie TVF ketinimus atnaujinti bendradarbiavimą su Rusija: matome, kad tai atidėta neribotam laikui

Lietuva

G. Skaistė / Andrius Ufartas / ELTA

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA


319366

Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigia, kad Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ketinimai atnaujinti ekonomines konsultacijas su Rusija siunčia blogą signalą tarptautinei bendruomenei.

„Tikrai labai nemaloniai nustebino Tarptautinio valiutos fondo noras atnaujinti misiją Rusijoje, kai karas yra nesibaigęs. Tai rodytų tikrai labai blogą požiūrį, kad mes grįžtame prie business as usual (įprastos – ELTA) politikos, kai karas yra visiškai pilnumoje vykstantis. Ir tai parodytų labai blogą signalą, man atrodo, tarptautinei bendruomenei“, – „Žinių radijui“ teigė G. Skaistė.

„Tarptautinis valiutos fondas nuolat skiria lėšas Ukrainai ir atrodo šiek tiek šizofreniška, kai viena ranka skiri paramą Ukrainai, bet tuo pačiu teiki konsultacijas Rusijai, kaip jie turėtų susitvarkyti savo ekonomiką“, – pridūrė ji.

Tačiau ministrė džiaugiasi, kad TVF sprendimą atnaujinti ekonomines konsultacijas su Rusija nutarė atidėti neribotam laikui.

„Lietuva subūrė regiono bendraminčių valstybių būrį. Ir mes su dar devyniomis šalimis kreipėmės į Tarptautinį valiutos fondą, į tarptautinę žiniasklaidą. Ir, man atrodo, tai davė vaisių. Man atrodo, mūsų žingsnis privertė Tarptautinį valiutos fondą persvarstyti savo sprendimą. Nes ką jau matome iš viešų komentarų žiniasklaidoje, kad Tarptautinio valiutos fondo sprendimas atnaujinti misiją Rusijoje yra atidėtas neribotam laikui“, – akcentavo G. Skaistė.

„Tai, man atrodo, geras sprendimas, atsižvelgiant į visas reputacines rizikas, kurias būtų kėlęs jų noras atgaivinti santykius su Rusija“, – pažymėjo ji.

Penktadienį Finansų ministerija pranešė, kad Lietuva, kartu su kitomis regiono šalimis, griežtai smerkia TVF ketinimą vykdyti ekonomines konsultacijas su Rusiją ir fondo atstovų planuojamą vykimą į šalį agresorę.

Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Danijos ir Švedijos, Norvegijos, Islandijos ir Lenkijos finansų ministrai praėjusią savaitę kreipėsi į TVF vykdomąją direktorę Kristaliną Georgievą, ragindami instituciją persvarstyti priimtą sprendimą.

Rašte raginama laikytis Jungtinių Tautų Chartijos tikslų ir susilaikyti nuo bet kokio bendradarbiavimo su Rusija atnaujinimo, kol šalis tęs karą prieš Ukrainą.

2022 metais TVF sustabdė bendradarbiavimą su Rusija, tačiau praėjusią savaitę fondas pareiškė, kad atnaujina metines Rusijos ekonomikos peržiūras. Tiesioginėms diskusijoms su Rusijos komanda TVF atstovai planuoja susitikti spalio 1 dieną.