PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 13 d. 21:52

G. Paluckas apie galimybes dirbti su „Nemuno aušra“: tai – sprangus bet kokių svarstymų objektas

Lietuva

Gintautas Paluckas / Julius Kalinskas/ELTA

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


323583

Vienas socialdemokratų lyderių Gintautas Paluckas kartoja – vadinamoji vaivorykštinė koalicija su konservatoriais yra neįmanoma. Visgi, politikas leidžia suprasti, kad partija nesilaiko tokios kategoriškos pozicijos Remigijaus Žemaitaičio „Nemuno aušros“ – nors, pažymi G. Paluckas, socialdemokratai norėtų dirbti su labiau nuspėjamais partneriais.

„Konservatoriai gali sveikinti, nesveikinti (su pergale – ELTA) – mes jokių koalicijų nematome. Yra ir dar vienas įdomesnis variantas – „Nemuno aušra“, kuri, matyt, yra labai sprangus bet kokių svarstymų objektas“, – sekmadienio vakarą rinkimų štabe žurnalistams sakė G. Paluckas.

„Galima paspringti. Nenorėtume. Norėtume paprastesnių patiekalų – jeigu jau galima ir aritmetika gaunasi formuoti kažkokias koalicijas iš tų politinių jėgų, kurios yra nuspėjamos, kurios yra išbandytos“, – tikino jis.

Politikas taip pat sureagavo į minėtos „Nemuno aušros“ lyderio prognozes – esą po rinkimų dešinieji konservatoriai galėtų dirbti su socialdemokratais ir taip sudaryti „2G“ projektą. G. Palucko teigimu – tai tik rinkiminė retorika ir „fantazijos“.

„Žinau, kad jis (Remigijus Žemaitaitis – ELTA) neįsižeis, bet pas jį galvoje kažkoks keistas šiukšlynas, į kurį sukrenta bet kas. Ir jis kartais išspinduliuoja tokius dalykus, kurių paskui pats nesupranta ir atsiprašinėja. Šiuo atveju, manau, tai yra tiesiog rinkiminės batalijos, tam tikra fantazija – nei 2G, nei 3G, nei 5G“, – sakė G. Paluckas.

„Tokių dalykų nėra, nebuvo ir nebus“, – kategoriškos pozicijos konservatorių atžvilgiu laikėsi jis.

Kaip skelbta anskčiau, šią savaitę apie galimą konservatorių ir socialdemokratų bendrystę užsiminė R. Žemaitaitis. Anot jo, kadaise gyvavęs „2K“ projektas, kai Gedimino Kirkilo mažumos Vyriausybę parėmė Andriaus Kubiliaus vedami konservatoriai, gali tapti „2G“ projektu – Gabrieliaus Landsbergio ir G. Palucko bendradarbiavimu.

Neatskleidžia, ar svarsto apie galimą portfelį Ministrų kabinete

Vasarą drąsiau apie galimą vadovavimą Vyriausybei kalbėjęs G. Paluckas yra įsitikinęs – partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė yra geriausias pasirinkimas į premjero postą. Tačiau jis teisiai neatsako, ar galimai ruošiasi šias pareigas perimti.

„Nei ruošiuosi, nei nesiruošiu“, – tepasakė jis.

„Jeigu laimėsime, kažką tikrai siūlysime į premjerus. (...) Vilija yra pati geriausia ir visa Lietuva tuo tiki“, – kalbėjo G. Paluckas.

Jis neatskleidė ir to, ar būsimoje Vyriausybėje matytų save vadovaujant kokiai nors ministerijai.

„Aš ir be portfelio gražus. (...) Niekas nedėlioja Vyriausybių ir ministerijų, neskirsto ministrų po pirmo turo“, – patikino jis.

Sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, išreikšti savo pilietinę valią prie balsadėžių atėjo 52,06 proc. Lietuvos rinkėjų. Išankstiniame balsavime dalyvavo 11,75 proc. piliečių, o rinkimų dieną balsavo 40,31 proc.

Prieš ketverius metus, 2020 m., rinkėjų aktyvumas siekė 47,16 proc.

Dėl 141 Seimo nario mandato rungiasi 14 partijų ir viena koalicija. 71 Seimo narys renkamas vienmandatėse apygardose. Jeigu nė vienas kandidatas nesurinks penktadalio visų vienmandatės apygardos rinkėjų balsų, spalio 27 d. bus rengiamas antrasis Seimo rinkimų turas.

Dar 70 atstovų parlamente piliečiai išrenka pagal partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje. Politinės jėgos gaus mandatus, jeigu surenka ne mažiau kaip 5 proc. balsų. Tiesa, koalicijoms ši kartelė siekia 7 proc. – mažiausiai tiek balsų, kad gautų vietų Seime, turės surinkti Taikos koalicija bei jungtinį sąrašą sudarę „valstiečiai“.