REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Gegužės 12 d. 23:24

G. Nausėdos interviu: apie Putiną, E. Vaitkų, saugumą ir neabejojimą savo sėkme

Lietuva

Gitanas Nausėda. ELTA / Josvydas Elinskas

ELTAŠaltinis: ELTA


300885

Antros kadencijos siekiantis prezidentas Gitanas Nausėda neabejoja, kad pateks į antrąjį turą, jeigu tokio prireiks. Atvykęs į štabą jis aptarė V. Putino sprendimą keisti gynybos ministrą, E. Vaitkaus pirmavimą keliose savivaldybėse.

„Esu pasiruošęs visiems scenarijams. Be abejo, pirmame ture laimėti būtų labai stiprus mandatas. Tai leistų jaustis dar tvirčiau antrąją kadenciją. Tačiau kokie bebūtų rezultatai, tikiu, kad net neišsipildžius scenarijui pateksiu į antrą ratą ir kovosiu iki galo“, – sekmadienio vakarą žurnalistams sakė prezidentas.

Apie V. Putino sprendimą keisti gynybos ministrą: tai yra daroma vidaus rinkai

Prezidentas Gitanas Nausėda mano, kad Rusijos vadovo Vladimiro Putino sprendimas keisti gynybos ministrą Sergejų Šoigu yra daromas dėl to, kad būtų tęsiamas karas Ukrainoje. Lietuvos lyderio manymu, tai yra vidaus rinkai skirtas žingsnis.

„Aš šituo režimu tiek netikiu, kad aš ir jų motyvacija, jų sprendimais netikiu. Visa tai yra daroma vidaus rinkai, visa tai yra daroma tam, kad tęsti šitą karą ir tikrai neturėkime jokių iliuzijų, kad Vladimiras Putinas yra pasirengęs kažkokioms taikos deryboms, jis jaučiasi dabar esąs perėmęs karo iniciatyvą, jis mato vėluojančią paramą iš Vakarų Ukrainai ir jis jaučiasi galįs daryti tai, ką jis daro. Tai kito būdo sustabdyti jo, kaip tik efektyviai paremti Ukrainos, svarbiausi – greitai tą padaryti, tiesiog nėra“, – sekmadienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra skelbia, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį pakeitė gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir į jo vietą paskyrė ekonomistą Andrejų Belousovą.

E. Vaitkaus pirmavimas keliose savivaldybėse rodo rizikas nacionaliniam saugumui

Dabartinis šalies vadovas Gitanas Nausėda sako, kad Kremliaus naratyvo skleidimu kaltinamo Eduardo Vaitkaus pirmavimas Šalčininkų ir Visagino savivaldybėse rodo tam tikras rizikas nacionaliniam saugumui.

„Turime galvoti apie tai, ar visa mūsų visuomenė yra integrali. Manau, kad ponas Vaitkus tam tikra prasme padarys paslaugą – leis pamatyti žmones, kurie žiūri ne į Vakarus, o į kitą pusę“, – sekmadienio vakarą savo rinkimų štabe susirinkusiems žurnalistams teigė G. Nausėda.

„Tai yra tam tikra rizika mūsų nacionaliniam saugumui. Manau, kad labai gerai, jog pamatysime ir suprasime, kur link reikia daugiau dėti pastangų, labiau kreipti dėmesį“, – pridūrė jis.

Šalčininkų rajone suskaičiavus 29-ių iš 35-ių apylinkių balsus, E. Vaitkaus palaikymas siekia 40,14 procento. Tuo metu G. Nausėda turi 24,58 proc. dalyvavusiųjų balsų.

Visagino savivaldybėje rezultatai yra panašūs. Čia, suskaičiavus keturias apylinkes iš dešimties, 39,72 proc. dalyvavusiųjų taip pat palaikė E. Vaitkaus kandidatūrą, o 25,99 proc. balsavo už G. Nausėdą.

Neabejoja savo sėkme rinkimuose: esu pasiruošęs visiems scenarijams

Antros kadencijos siekiantis prezidentas Gitanas Nausėda neabejoja, kad pateks į antrąjį rinkimų turą, jeigu tokio prireiks.
„Esu pasiruošęs visiems scenarijams. Be abejo, pirmame ture laimėti būtų labai stiprus mandatas. Tai leistų jaustis dar tvirčiau antrąją kadenciją. Tačiau kokie bebūtų rezultatai, tikiu, kad net neišsipildžius scenarijui pateksiu į antrą ratą ir kovosiu iki galo“, – sekmadienio vakarą žurnalistams sakė prezidentas.
Anot prezidento, šie rinkimai primena įvykusius 2019 m. Jo manymu, tiek kandidatų skaičius, tiek tam tikros jų idėjos sutampa.
„Sakyčiau, tam tikra prasme kandidatų profilis kažkuo primena 2019 m. Kai kurie kandidatai ir dinastiniu principu dalyvauja“, – teigė jis.
Tuo metu kalbėdamas apie jį rėmusių politinių jėgų paramą, G. Nausėda tikino, jog „moralinė parama buvo“.
„Finansinės mums ir nereikėjo, nes iš karto pasakėme, kad jokių finansų mums nereikia ir tiek, kiek jų bus, mums pakaks. Bet moralinė (parama – ELTA) – dalyvavimas įvairiuose debatuose, tiesiog gero žodžio pasakymas, padrąsinimas, rankos paspaudimas – man tai yra svarbiau nei kažkokios politinės deklaracijos“, – kalbėjo prezidentas.
„Esu dėkingas abiem formaliai paramą išreiškusioms partijoms – tiek socialdemokratų partijai, tiek ir Regionų partijai – už jų nuoseklią paramą“, – pridūrė jis.
Mano, kad prezidentai praktiškai negali dalyvauti rinkimuose
G. Nausėda taip pat teigė, kad nors buvimas šalies vadovu suteikia pranašumų, ši pozicija nėra paprastai suderinama su dalyvavimu rinkimuose.
„Veikiančio prezidento dalyvavimas rinkimuose yra specifinis. Privalai nuolatos dirbti, į atostogas išeiti negali. Ir dirbi su mielu noru. Bet kaip tada dalyvauti rinkimuose. Tai yra tam tikrų dalykų, kurie nesustyguoti ir prezidentas praktiškai negali dalyvauti rinkimuose“, – aiškino G. Nausėda.
„Prezidentas turi tam tikrų privalumų prieš kitus kandidatus. Bet visumoje, konkurencijos elementas egzistuoja“, – tvirtino jis.
ELTA primena, kad sekmadienį vyko prezidento rinkimai ir referendumas dėl pilietybės išsaugojimo. Atiduoti savo balsą šalies vadovo rinkimuose prie balsadėžių atėjo 59,37 proc. piliečių.
Dėl šalies vadovo posto varžėsi 8 kandidatai: antrosios kadencijos siekiantis Gitanas Nausėda, konservatorių keliama premjerė Ingrida Šimonytė, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatas Giedrimas Jeglinskas, Laisvės partijos atstovas, buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas, Darbo partijos lyderis Andrius Mazuronis, savarankiškai išsikėlę teisininkas Ignas Vėgėlė, gydytojas Eduardas Vaitkus ir eksparlamentaras Remigijus Žemaitaitis.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA