PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 31 d. 10:09

G. Nausėda: Vengrijos sprendimas palengvinti rusams atvykimą didina rizikas Europoje

Lietuva

Gitanas Nausėda. Mariaus Morkevičiaus nuotr.

Jūratė SkėrytėŠaltinis: BNS


312103

Vengrijos sprendimas palengvinti atvykimo į šalį tvarką Rusijos ir Baltarusijos piliečiams didina saugumo rizikas Europoje, sako Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Vienašališki Vengrijos sprendimai, įskaitant ir šį, dėl vizų išdavimo palengvinimo Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, prieštarauja ES vertybėms, solidarumo principams bei susitarimams“, – BNS trečiadienį perduotame komentare teigė valstybės vadovas.

„Vengrijos leidimas šalies agresorės Rusijos ir dalyvaujančios šalies Baltarusijos piliečiams laisvai keliauti po Europą didina saugumo rizikas Europoje“, – pridūrė jis.

G. Nausėda abejotinos prasmės projektu vadina ir Pakš atominės elektrinės statybą, kurią vykdys „Rosatom“ bei Baltarusijos atstovai, „nesuvaldę saugumo ir statybos problemų Astravo AE ir okupavę Ukrainos Zaporižės AE“.

Šį mėnesį Vengrija paskelbė apie naują palengvintą vizų sistemą, pagal kurią aštuonių šalių, įskaitant Rusiją ir Baltarusiją, piliečiai gali atvykti į Vengriją be saugumo patikrinimų ar kitų apribojimų.

Budapeštas tvirtina, kad daugelis atvykstančiųjų pagal šią schemą statys atominę elektrinę.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija antradienį BNS informavo, kad Lietuva šį Vengrijos sprendimą skųs Europos Komisijai.

Pagal ES taisykles šalių narių vyriausybės turi teisę pačios spręsti dėl teisėtos migracijos ir darbo leidimų. ES vizas turintys ne Bendrijos šalių piliečiai paprastai gali laisvai judėti Šengeno erdvėje, kuri apima 29 šalis, įskaitant Norvegiją ir Šveicariją.

2022 metais Rusijai pradėjus plataus masto karą Ukrainoje, ES paskelbė sankcijų Rusijai ir Baltarusijai. Nors pagal jas rusams nedraudžiama keliauti į ES, Rusijoje įsikūrusioms oro linijų bendrovėms nebeleidžiama skraidyti į bloką, o šimtai su Kremliumi susijusių asmenų įtraukti į juoduosius sąrašus.