PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 27 d. 07:04

G. Nausėda, Seimo nariai Moldovoje išreikš paramą jos narystei ES

Lietuva

Gitanas Nausėda / ELTA

EtapliusŠaltinis: BNS


315515

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda antradienį vyks į Moldovą, kur su Baltijos šalių vadovais, Seimo nariais išreikš paramą šios šalies narystei Europos Sąjungoje (ES).

Anot Prezidentūros, G. Nausėda su Latvijos ir Estijos prezidentais dalyvaus Moldovos Nepriklausomybės dienos minėjimo renginiuose, susitiks su šalies vadove Maia Sandu.

Spalio 20 dieną Moldovoje vyks referendumas dėl narystės ES.

Moldovoje pareikšti palaikymo šalies eurointegraciniams siekiams nuo pirmadienio taip pat vieši Lietuvos parlamento delegacija, sudaryta iš Seimo vicepirmininko Andriaus Mazuronio, parlamentarų Valentino Bukausko, Rasos Petrauskienės, Mindaugo Skritulsko ir Algirdu Stončaičio.

Seimo nariai dalyvaus Nepriklausomybės dienos minėjime, susitiks su Moldovos regionų valdžios atstovais ir pilietine bendruomene, Moldovos parlamento draugystės su Lietuva grupės pirmininku Ion Babici.

Moldova pastaruoju metu pasistūmėjo siekiant narystės ES. Užpernai jai suteikus kandidatės statusą, šių metų vasarą ES šalys pradėjo derybas dėl Moldovos ir Ukrainos stojimo.

Prašymus stoti į ES šios valstybės pateikė po 2022-ųjų Rusijos invazijos į Ukrainą.

2023 metų gruodį kandidatės statusas suteiktas ir Sakartvelui.

ES yra pritarusi stojimo deryboms su Bosnija ir Hercegovina bei pradėjusi derybas su Serbija, Juodkalnija, Albanija, Šiaurės Makedonija.