REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 11 d. 14:04

G. Nausėda Bukarešto devyneto viršūnių susitikime pabrėžė 3 proc. BVP svarbą gynybai

Lietuva

BNS Fotobanko nuotr.

EtapliusŠaltinis: ELTA.LT


304344

Europoje esant nestabiliai geopolitinei situacijai, būtina siekti didesnių investicijų į gynybą, skiriant jai ne mažiau kaip 3 proc. Bendrojo vidaus produkto (BVP), tvirtina šalies vadovas Gitanas Nausėda, dalyvaujantis Rygoje vykstančiame Bukarešto devyneto viršūnių susitikime.

„Šiandien matome, kad 2 procentų nuo BVP jau nebeužtenka kaip minimalaus užsibrėžto tikslo – norint tvariai stiprinti saugumą ir gynybą, turime siekti bent 3 procentų“, – Prezidentūros pranešime cituojamas G. Nausėda.

Pasisakydamas vadovų diskusijoje, prezidentas taip pat akcentavo, kad Vašingtone vyksiančiame NATO viršūnių susitikime reikia priimti sprendimus, kurie sustiprintų visos euroatlantinės erdvės saugumą ir gynybą.

„Vašingtono viršūnių susitikimas bus svarbus etapas, nubrėšiantis euroatlantinės erdvės ateitį. Turime užtikrinti, kad NATO ir toliau išliktų stipriausiu gynybos aljansu. Turime efektyviai įgyvendinti pernai Vilniuje priimtus sprendimus ir dar labiau stiprinti NATO rytinį flangą“, – kalbėjo šalies vadovas.

Susitikime jis taip pat pažymėjo, kad Ukrainos klausimas neišvengiamai bus NATO viršūnių susitikimo Vašingtone dėmesio centre ir būtent Ukrainos klausimu padaryta pažanga bus matuojama jo sėkmė.

„Ukrainos pergalė yra vienintelis būdas sutvarkyti destabilizuotą tarptautinę sistemą ir užkirsti kelią karo plitimui Europoje ateityje“, – kalbėjo šalies vadovas.

ELTA primena, kad prezidentas G. Nausėda antradienį lankysis Rygoje, kur dalyvauja Bukarešto devyneto viršūnių susitikime. Jame dėmesys skiriamas artėjančiam NATO viršūnių susitikimui Vašingtone, NATO rytinio flango stiprinimo, taip pat paramos Ukrainai klausimams.

Viršūnių susitikimo metu taip pat planuojami Lietuvos vadovo dvišaliai susitikimai.

Bukarešto devynetas vienija NATO rytinio flango šalis. Šis formatas buvo įkurtas 2015 metais, reaguojant į 2014 metais Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją



REDAKCIJA REKOMENDUOJA