REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 20 d. 14:48

G. Landsbergis ragina pradėti dialogą dėl Armėnijos vizų ES: tai tvariausia demokratija Pietų Kaukaze

Pasaulis

Gabrielius Landsbergis. ELTA nuotr.

Martyna PikelytėŠaltinis: ELTA


305809

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ragina pradėti pokalbius dėl galimybės Armėnijos piliečiams į Europos Sąjungos (ES) šalis keliauti be vizų. Pasak jo, šios valstybės suartėjimas su ES padės užtikrinti Armėnijos nepriklausomybę.

„Sveikiname vis didesnį Armėnijos siekį stiprinti ryšius su ES. Palaikome kuo aktyvesnį ES vaidmenį Armėnijoje. Remiame kuo greitesnę ES vizų dialogo su Armėnija pradžią, kurio tikslas Armėnijos piliečiams atverti galimybę į ES keliauti be vizų“, – ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo G. Landsbergis.

„Esame įsitikinę, kad reformos bei spartus Armėnijos suartėjimas su Europos Sąjunga (ES) geriausiai užtikrins Armėnijos nepriklausomybę, saugumą ir ekonominę gerovę. Šiuo metu Armėnija yra tvariausia demokratija regione“, – akcentavo jis.

Jam pritardamas Armėnijos užsienio reikalų ministras Araratas Mirzojana pabrėžė, kad didesnė integracija į ES yra šios valstybės prioritetas.

„Norėčiau pabrėžti Armėnijos įsitraukimą ginant demokratijos ateitį prieš autoritarizmą. Šie procesai Armėnijoje yra ne tik apie demokratiją, bet ir apie poreikį įrodyti demokratiškos visuomenės atsparumą. Dėl šios priežasties mes giliname partnerystę su ES“, – kalbėjo Vilniuje viešintis A. Mirzojana.

„Tikiu, kad dar yra svarbių tikslų, kuriuos reikia pasiekti. Vienas jų – vizų liberalizavimas, kuris Armėnijos piliečiams leistų suartėti su ES“, – pridūrė jis.

Šalių užsienio ministrų susitikimo metu buvo pasirašytas Susitarimo memorandumą tarp Lietuvos ir Armėnijos užsienio reikalų ministerijų dėl bendradarbiavimo su Europos Sąjunga susijusiais klausimais.

Vizito Lietuvoje metu Armėnijos užsienio reikalų ministras taip pat susitiks su Seimo Pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen.

ELTA primena, kad ilgai glaudžius ryšius su Rusija palaikiusi Armėnija svarsto galimybę siekti narystės ES.

„Armėnijoje šiuo metu diskutuojama apie daugelį naujų galimybių. Ir nebus paslaptis, jei pasakysiu, kad tarp jų yra narystė Europos Sąjungoje“, – interviu Turkijos televizijos stočiai „TRT World“ pareiškė užsienio reikalų ministras Araratas Mirzojanas, kurį cituoja agentūra „Reuters“.

Armėnija nuo vasario sustabdė savo narystę Rusijos vadovaujamoje Kolektyvino saugumo sutarties organizacijoje (KSSO). Ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas gilina santykius su Europa ir JAV, taip sulaukdamas Rusijos vyriausybės kritikos.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA