PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 11 d. 12:20

G. Landsbergis lankysis Ukrainoje: aptars situaciją fronte, Vakarų paramą

Lietuva

Gabrielius Landsbergis. Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


317966

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ketvirtadienio vakarą išvyksta į prieš Rusijos agresiją kovojančią Ukrainą.

Susitikimuose su Ukrainos vadovais Lietuvos diplomatijos vadovas turėtų aptarti padėtį fronte, tolesnę Vakarų karinę paramą Kyivui, Ukrainos integracijos į Europos Sąjungą ir NATO klausimus, Lietuvos vykdomus vystomojo bendradarbiavimo projektus.

Lietuvos diplomatijos vadovas Kyjive lankosi Ukrainai pertvarkius vyriausybę, tęsiant puolimą Kursko srityje Rusijoje, o Maskva ir toliau nuolat stiprinant pozicijas Donecke.

Tai bus devintas G. Landsbergio vizitas Ukrainoje nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 metų vasarį.

Kaip nurodė ministro atstovė Paulina Levickytė, jis Ukrainoje lankysis iki sekmadienio todėl negalės dalyvauti konservatorių suvažiavime.

„G. Landsbergis sekmadienį į partiečius kreipsis nuotoliniu būdu“, – BNS sakė ji.

G. Landsbergis yra kritikavęs Vakarus, jog šie per lėtai pristato paramą Ukrainai. Lietuva ir dalis sąjungininkių ragina panaikinti Ukrainai taikomus ribojimus dėl smūgių taikiniams Rusijos teritorijoje.

Kyjive trečiadienį lankosi Jungtinių Valstijų (JAV) bei Jungtinės Karalystės diplomatijos vadovai, kurie, manoma, aptars ir šį klausimą.

Kalbėti apie ilgojo nuotolio ginklus vėl imta po to, kai JAV pareiškė, kad Iranas nusiuntė trumpojo nuotolio raketų Rusijai, kad ši panaudotų jas savo kare prieš Ukrainą.

Irano siuntos sukėlė nuogąstavimų, kad Maskva įgaus galimybių panaudoti ilgojo nuotolio raketas prieš palyginti nepaliestas teritorijas Vakarų Ukrainoje.

Į Kyjivą trečiadienį atvyko ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, kuris su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu aptars pagalbą kariaujančiai šaliai, derybų dėl narystės Europos Sąjungoje perspektyvas.

Lietuvos vadovas taip pat dalyvaus Ukrainos Krymo platformos viršūnių susitikime, susitiks su Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininku Ruslanu Stefančiuku bei pradės Lietuvos ir Ukrainos gynybos verslo forumą.