PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 18 d. 11:07

G. Landsbergis: civilinės sąjungos ir kandidato į EK klausimai politiškai niekada nebuvo sieti

Lietuva

Gabrielius Landsbergis. Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA


310155

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis tikina, kad „laisviečiai“ niekada nešantažavo jo frakcijos Seime narių dėl civilinės sąjungos. Politikas tikina taip pat nedalyvavęs jokiuose pokalbiuose, kuriuose būtų kalbama apie paramą civilinei sąjungai mainais į „laisviečių“ palaikymą konservatorių teikiamam kandidatui į Europos Komisiją (EK).

„Politiškai niekada nebuvo sieta. Ir aš manau, kad būtų labai neteisinga tai daryti. Dėl to, kad tada, (...) (matome – ELTA) papildomą pretekstą nepalaikyti tokio svarbaus teisės akto, kurį net ir partijos kai kurios, kaip esančios opozicijoje, turi nusimačiusios savo programoje. Dėl to reikia tikrai su niekuo nesieti“, – Seime žurnalistams ketvirtadienį sakė G. Landsbergis.

„Tiesiog tai yra svarbus klausimas, esame koalicijos sutartyje nusimatę, kad dėsime maksimalias pastangas, kad rastume palaikymą. Tuo klausimu ir dirbame“, – pridūrė jis.

Todėl politikas tikino nedalyvavęs jokiose pokalbiuose, kuriuose būtų kalbėta apie konservatorių paramą civilinei sąjungai mainais į „laisviečių“ palaikymą kandidatūrai į EK.

„Tų, kuriuose aš esu dalyvavęs – ne. Gal kažkas apie tai yra kalbėjęs, aš to negaliu žinoti“, – teigė jis.

G. Landsbergis tikino apskritai nedalyvaujantis jokiuose pokalbiuose, kuriuose būtų diskutuojama apie galimą jo kandidatūrą į EK.

„Diskusijose, kuriose mano pavardė minima, aš nedalyvauju, dėl to, nes negalėčiau pasiūlyti objektyvios nuomonės“, – patikino konservatorių lyderis.

„Aš galiu atsidurti situacijoje, kurioje arba reikia ginti save, savo kažkokią poziciją. Aš negaliu, dėl to, kad tai nėra renkama pozicija. Aš nesu kandidatas, negalėčiau būti kandidatas. Tai yra premjerės atsakomybė pateikti. Ji atsako už tai, ar vienas žmogus, ar kitas žmogus yra tinkamesnis būti pateiktu“, – paaiškino jis.

Kaip ELTA skelbė anksčiau, Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas tikino neatmetantis, jog ketvirtadienį parlamento darbotvarkėse gali atsirasti sunkiai kelią besiskinantis Civilinės sąjungos įstatymo projektas.

Visgi ši iniciatyva sulaukė opozicijos, įskaitant ir anksčiau projektą rėmusių socialdemokratų pasipriešinimo. Opozicijos atstovai kėlė klausimus, kodėl valdantieji suskubo spręsti šį klausimą. Mažumos nariai įtarė, jog taip konservatoriai ir „laisviečiai“ vykdo politinius mainus dėl galimos G. Landsbergio kandidatūros į eurokomisarus.

Todėl valdančiojoje koalicijoje buvo nutarta, kad sunkiai kelią besiskinančio Civilinės sąjungos įstatymo parlamento darbotvarkėje ketvirtadienį nebus.

Paskutinio balsavimo Seime laukiantis įstatymo projektas paskatino diskusijas ir dėl santykių valdančiojoje koalicijoje. Pernai rudenį naujienų portalas delfi.lt rašė apie „laisviečių“ valdybos patvirtintą planą, kuriame teigiama – jei Civilinės sąjungos įstatymo priėmimas patirs nesėkmę, partija „gali būti priversta“ blokuoti visus konservatorių teikiamus kandidatus į EK. Šį pavasarį pradėjus diskutuoti dėl Lietuvos delegato į eurokomisarus, V. Mitalas užsiminė, kad „laisviečiai“ rems realiausiu pretendentu įvardijamo G. Landsbergio kandidatūrą priklausomai nuo to, kaip konservatoriai „kovos“ už civilinę sąjungą.