PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 10 d. 12:48

G. Landsbergio atsakas klausimus dėl vilos keliančiai opozicijai: kaltinimai yra demagogiškai manipuliatyvūs (papildyta)

Lietuva

Gabrielius Landsbergis

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


317725

Klausimų dėl šeimos įsigytos vilos Graikijos saloje sulaukęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Seimo opozicijos keliamos insinuacijos ir metami kaltinimai yra „demagogiškai manipuliatyvūs“. Konservatorių lyderis tikina, kad dalis keliamų klausimų yra įžeidžiantys ne tik jį, bet ir jo artimuosius.

„Klausimuose skambančios insinuacijos ir kaltinimai yra visiškai neteisingi, nepagrįsti ir nekorektiški bei demagogiškai manipuliatyvūs“, – iš parlamento plenarinių posėdžių salės tribūnos, atsakydamas į Seimo mažumos klausimus, teigė G. Landsbergis.

„Mano sutuoktinė vasaros rezidencijos pradėjo žvalgytis per pandemiją, 2020 m. Konkreti vieta akiratyje atsirado 2021 m. Kiekvienas, kuris yra įgijęs kokį nors nekilnojamąjį turtą, ypač ne savo valstybėje, supranta, kad nekilnojamasis turtas nėra įgyjamas akimirksniu, o procesai trunka ilgą laiką“, – sakė jis.

Ministras pabrėžė, kad teisiškai privaloma informacija apie įsigytą vilą buvo pateikta turto deklaracijoje.

G. Landsbergis dar kartą atmetė metamus kaltinimus dėl to, neva 2022 m. įsigytas nekilnojamasis turtas užsienyje yra susijęs su tų pačių metų vasarį pradėta plataus masto Rusijos invazija į Ukrainą.

„Keliamos interpretacijos, kad valdžia nepasiruošia ginti valstybės ir bėgs iš šalies, neturi nieko bendro su realybe“, – pabrėžė šalies diplomatijos vadovas.

Priešingai, akcentavo jis, pastaroji dešiniųjų Vyriausybė, G. Landsbergio teigimu, priėmė ne vieną sprendimą, kuris esmingai sustiprino šalies saugumą. Konservatorius paminėjo ir sprendimus dėl Vokietijos brigados perkėlimo į Lietuvą, padidintą finansavimą krašto apsaugai, šauktinių reformą.

„Jokia kita Vyriausybė Lietuvoje nėra tiek investavusi į šalies gynybą. Taip pat ir aš, Vyriausybės narys, ginu Lietuvą tais instrumentais, kuriuos man suteikia rinkėjai. Tą ketinu daryti ir toliau, darys ir mano šeima“, – kalbėjo G. Landsbergis.

„Be to, mano du sūnūs – vienas yra pabaigęs savanoriškąją tarnybą, antrasis ją atlieka. Pirmasis jau yra rezervo karys, antrasis tokiu taps pabaigęs tarnybą. Jiedu būtų vienoje iš pirmų linijų, jeigu Lietuvai kiltų realus karinis pavojus“, – dėstė jis.

Adresavo klausimą A. Skardžiui: ar jūsų požiūris į Rusiją ir Baltarusiją pasikeitė?

Atsakęs į raštu pateiktus klausimus, G. Landsbergis sulaukė papildomų opozicijos reakcijų. Mišrios Seimo narių grupės atstovas Artūras Skardžius domėjosi, kodėl ministro šeima įsigijo vilą Graikijoje būtent Rusijos karo Ukrainoje išvakarėse.

„Nereikėtų slėptis už sūnų plačių pečių, už žmonos ar premjerės sijono, bėgant nuo atsakomybės, ir paaiškinti parlamentarams, atsakyti į žurnalistams rūpimus klausimus. Gerbiamas ministre, kodėl būtent tuo laiku, kada visa tauta rengiasi tai galimai invazijai, (...) jūs tiesiog susiruošėte tepti slides ir pasislėpti savo bunkeryje?“ – teiravosi A. Skardžius.

Savo ruožtu G. Landsbergis paragino opozicijos atstovą prisiminti savo ir jo kolegų pozicijas karo Ukrainoje išvakarėse.

„Man labai smagu, kaip jūs stengiatės neprisiminti savo ir savo kolegų rolės pasiruošime tuomet artėjančiam karui. Būtent tiek aš, tiek mano kolegos įspėjome apie artėjantį karą, kvietėme jam ruoštis, siūlėme įvesti sankcijas“, – A. Skardžiui atkirto G. Landsbergis.

„Atsiverskite pranešimus spaudai – savo, savo kolegų, pavyzdžiui, pono Palucko – kurie visi tuomet kalbėjo, kad jokio karo nebus, pavojus neegzistuoja, ruoštis nereikia, su Rusija ir Baltarusija draugauti privalome. Neabejoju, kad jūs ir dabar tą patį mąstote“, – tęsė ministras, keldamas klausimą, ar Mišrios grupės nario požiūris į Maskvą ir Minską pasikeitė

„Ar jūsų požiūris nuo karo pradžios į Rusiją ir Baltarusiją, kuriai verbaliai atstovavote daugiau kartų, nei bet kas iš šios salės – ar jis pasikeitė?“ – klausė konservatorius.

Situaciją vadino „politinio šou“ dalimi

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė pastebėjo, jog ministras atsakinėjo į klausimus, kalbėdamas kaip „komunikacijos specialistas“ – anot jos, kalbėdamas ne apie esmę.

„Ar jūs vis dar jaučiate pagarbą šiam Seimui?“ – kėlė klausimą socialdemokratė.

G. Landsbergis paragino kolegę iš opozicijos užduoti šį klausimą kai kuriems Seimo nariams, kurie parlamento posėdžio metu kreipėsi į jį.

„Jūsų klausimas galėtų būti suformuotas visai eilei žmonių, kurie man klausimus uždavė“, – atsakė ministras.

Politikas pastebėjo, jog jam, kaip ministrui, opozicija ir turėtų užduoti klausimus, kurie yra susiję su jo tiesioginėmis pareigomis ir darbu.

„Pagal Statutą, klausimai turėtų būti užduodami ministrui. Ministras yra iškviečiamas į tribūną kalbėti apie savo darbą. (...) Aš atsakiau – nesinaudojau (tarnybine padėtimi – ELTA), neprašiau, negavau.,, Daugiau neturiu ką pridurti“, – tęsė konservatorius.

„Visa kita, kas yra užduodama, yra politinio šou dalis. (...) gerbiama ponia, jūs organizuojate politinį šou. Aš priverstas dalyvauti, gerbiu Seimo statutą, ateinu čia, geriausiai būdais atsakau, kaip aš galiu“, – socialdemokratei atkirto jis.

G. Landsbergis pabrėžė – dalis mažumos atstovų keliamų klausimų yra įžeidžiantys ne tik jį, bet ir jo šeimą, artimuosius.

„Kai kurie klausimai yra įžeidūs. Ir jūs pasirašėte po kai kuriais klausimais, kurie yra tiesiog įžeidūs. Įžeidžiantys mane ir mano artimiausius žmones“, – sakė parlamentaras.

„Tai yra nepagarba tiems žmonėms, kurie yra šiandien pasirengę savo krauju ginti valstybę“, – pakartodamas, jog jo sūnūs atlieka privalomąją karinę tarnybą, pridūrė G. Landsbergis.

Sulaukė klausimų dėl Graikijos avialinijų, A. Landsbergienės verslo

Dėl šeimos vilos besiaiškinęs G. Landsbergis sulaukė klausimų ir dėl to, ar ne jis prisidėjo prie Graikijos oro linijų įsikūrimo Lietuvoje.

„Šių metų pradžioje pasirodė informacija, kad į Lietuvą žengia naujos Graikijos oro linijos, kurios startuoja su reguliariais skrydžiais tarp Vilniaus ir Atėnų. (...) Ar šie atsiradę tiesioginiai skrydžiai į Graikiją yra jūsų pastangų pasekmė?“ – klausė Seimo mažumos narys Aidas Gedvilas.

Konservatorių pirmininkas juokaudamas teigė, kad „norėtų prisiimti laurus“ už tokį nuopelną.

„Jeigu jūs manot, jeigu jums taip atrodo – tiesą sakant, tam tikra prasme pagiria mane ir mano darbą. Bet, deja, jūsų teiginiai, kaip ir įprastai jums atsitinka, šiek tiek yra atitrūkę nuo realybės“, – pridūrė G. Landsbergis.

Tuo metu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovė Laima Nagienė teiravosi apie ministro sutuoktinės Austėjos Landsbergienės verslą.

„Gal galite pakomentuoti, nuo kada šis verslas toks pelningas iš valstybės biudžeto? Ar čia yra didelis tėvų indėlis?“ – klausdama, iš kur G. Landsbergio šeima turėjo lėšų įsigyti vilą Graikijoje, klausė L. Nagienė.

„Dėl verslo aplinkybių aš negaliu nieko komentuoti, nedalyvauju verslo reikaluose jokia forma. Mano supratimu, turtas, kuris yra deklaruotas, ir deklaruotos yra pajamos, jis pats kalba apie galimybes (įsigyti nekilnojamąjį turtą – ELTA), kurios yra“, – atsakė ministras.

ELTA primena, kad „Lietuvos rytas“ pranešė, jog G. Landsbergio šeima įsigijo prabangią vilą Graikijos Eginos saloje. Laikraščio duomenimis, sklypas su pastatais įregistruotas ministro žmonos Austėjos Landsbergienės vardu. Kaip skelbė leidinys, už šį nekilnojamąjį turtą dar 2022 metų vasarį A. Landsbergienė sumokėjo 255 tūkst. eurų avansą. Pasirodžius publikacijai, viešojoje erdvėje kilo klausimų dėl to, kad sklypo įsigijimo mėnuo sutampa su Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžia.

2022 ir 2023 metų A. Landsbergienės turto deklaracijose nurodytas 795 tūkst. eurų vertės nekilnojamasis turtas užsienyje.