REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 3 d. 14:49

Finansų ministrė: nepriėmus reikalingų mokestinių pokyčių, galimos EK sankcijos dėl RRF lėšų

Lietuva

Gintarė Skaistė. BNS Fotobanko nuotr.

Ignas DobrovolskasŠaltinis: ELTA


307659

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad antrasis Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF) fondo lėšų išmokos Lietuvai prašymas yra sustabdytas tol, kol parlamentas nepriims su mokesčių reformos paketu susijusių sprendimų. Anot jos, jeigu reikalingi pokyčiai nebus priimti, Europos Komisija (EK) gali taikyti sankcijas.

„Kadangi antrajame mokėjimų prašyme yra rodikliai, kurie susiję su mokesčių paketu, o Seimas nėra jiems kol kas pritaręs, tai antras mokėjimo prašymas yra sustabdytas tol, kol Seimas priims sprendimus. Jeigu jie nebus padaryti, o mokėjimo prašymas pateiktas, tai Europos Komisija taikytų sankcijas. Tikiuosi, kad sprendimai bus surasti“, – trečiadienį žurnalistams kalbėjo G. Skaistė.

„Projektų įgyvendinimas „Naujos kartos Lietuva“ plano yra iki 2026 m. metų pabaigos. Turime surasti sprendimus“, – pažymėjo ji.

G. Skaistės teigimu, Teisingumo ministerija šiuo metu ruošia Europos Teisingumo Teismą dėl EK pritaikytos 8,7 mln. eurų sankcijos Lietuvos RRF plano daliai.

ELTA primena, kad EK praėjusių metų spalio pabaigoje priėmė teigiamą iš dalies pakeisto Lietuvos RRF plano, įskaitant skyrių „REPowerEU“, vertinimą. Tačiau į Lietuvos prašymą dėl mokesčių reformos buvo neatsižvelgta.

Dabartinė plano vertė – 3,85 mlrd. eurų (2,3 mlrd. eurų dotacijų ir 1,55 mlrd. eurų paskolų). Tai beveik dvigubai viršija pirminio ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano vertę.

Lietuva pagal „Naujos kartos Lietuva“ planą jau yra gavusi beveik 1 mlrd. eurų subsidijos lėšų ir daugiau kaip 470 mln. eurų paskolos lėšų.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA