PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 19 d. 11:50

Seimui bus siūlomi pakeitimai, kurie leis būsto paskolas refinansuoti paprastai, greitai ir nemokamai

Lietuva

Nekilnojamasis turtas / Žygimantas Gedvila/BNS

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA.LT


310390

Finansų ministerija ir Lietuvos bankas rudenį Seimui teiks būsto paskolų refinansavimo įstatymo projektą, kuriuo siūloma procesą supaprastinti, pagreitinti ir padaryti pigesniu. Anot finansų ministrės Gintarės Skaistės, projektu norima paskatinti konkurenciją tarp bankų ir kitų kredito įstaigų.

„Norime paskatinti konkurenciją tarp būsto paskolų teikėjų, todėl paskolos refinansavimo procesas turi tapti greitas, paprastas ir nemokamas. Būsto paskola dažnam žmogui yra ilgiausias gyvenimo finansinis įsipareigojimas, galintis siekti net 30 metų. Todėl galimybė periodiškai įvertinti ir pasirinkti optimaliausias paskolos aptarnavimo sąlygas yra būtina. Įstatymo pakeitimai, kurie tai užtikrins, jau parengti, pradedami derinti su visuomene ir bus pateikti Seimo rudens sesijos pradžioje“, – komentuoja G. Skaistė.

Kaip rašo Finansų ministerija, šiuo metu kredito turėtojams refinansavimo procesas – nepatrauklus procesas, su kuriuo susiję administraciniai mokesčiai gali siekti net kelis procentus nuo grąžinamos sumos.

„Skaičiuojama, kad vien administraciniai su refinansavimu susiję mokesčiai gali siekti daugiau nei 1000 eurų refinansuojant 100 tūkst. eurų paskolą“, – pateikiama pranešime spaudai.

Šiuo metu norint refinansuoti paskolą reikia kelis kartus eiti tiek į savo banką, tiek pas naująjį finansuotoją, bankui pateikti naują nekilnojamojo turto vertinimą ir gauti iš esamo banko pažymą apie paskolos likutį. Su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito įstatymo projekte numatoma, jog žmonėms pakaktų kreiptis į naują kredito davėją, o šis atliktų didžiąją dalį refinansavimo procedūrų.

Skaičiuojama, kad panaikinus būsto paskolos refinansavimo išlaidas ir supaprastinus refinansavimo procesą, vartotojai ilguoju laikotarpiu galėtų sutaupyti iki 500 mln. Eur, sumokėdami mažiau palūkanų. Sutaupyta suma galėtų būti skiriama vartojimui ar investuojama.

Lietuvos banko turimi duomenys rodo, kad pastaraisiais metais vidutinė būsto paskolų marža nuo 2022 m. pasiektų aukštumų sumažėjo maždaug trečdaliu (nuo 2,4 proc. iki 1,65 proc.). Dėl to daugeliui vartotojų, ėmusių būsto paskolas didesnėmis, nei šiuo metu taikomos, maržomis, būtų naudinga refinansuoti šias paskolas. Būsto paskolos, kurios suteiktos didesnėmis, nei šiuo metu taikomos, maržomis, sudaro maždaug du trečdalius visų paskolų.