REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Gegužės 21 d. 14:07

Finansinis mokinių raštingumas – vienas iš Klaipėdos rajono mokyklų prioritetų

Klaipėda

Etaplius.ltŠaltinis: Klaipėdos rajono savivaldybės inf.


301882

Į bendrojo ugdymo programas mokyklose įtraukiama vis daugiau naujų mokomųjų dalykų. Vienas tokių – mokinių finansinio raštingumo ugdymas. Klaipėdos rajone su finansų valdymu ir verslumo pagrindais mokiniai pradedami pažindinti jau pradinėse klasėse. Tam Klaipėdos rajonas per pastaruosius ketverius metus bus skyręs iki 50 tūkstančių eurų.

Mokosi nuo mažumės

„Išties, suprantame ir mes, ir ekonomistai jau seniai šneka apie tai, kad norint gyvenimui paruošti atsakingą, išmanų ir išsilavinusį žmogų, jau nebeužtenka mokyklose dėstyti tik tokius dalykus, kaip lietuvių kalba, matematika, istorija ir pan. Ir jei anksčiau akcentuodavome tik mokslo svarbą, tai šiandien šis požiūris visiškai pasikeitęs. Turime reaguoti į besikeičiančią aplinką ir paruošti vaikus visiems iššūkiams, su kuriais jie susidurs pabaigę mokyklą ir pradėję savarankišką gyvenimą. Turime skatinti jų savarankiškumą, kritinį mąstymą ir formuoti tinkamus įgūdžius“, – įsitikinęs rajono meras Bronius Markauskas.

Todėl jau ketvirtus metus rajono švietimo įstaigos sėkmingai bendradarbiauja su nevyriausybine organizacija „Lietuvos Junior Achievement“, kurių rengtas progresinio ekonominio švietimo, verslumo ugdymo, finansinio raštingumo ir ugdymo karjerai programas bendrojo ugdymo mokyklose pedagogai taiko dirbdami ir su pačiais mažiausiais – pradinukais.

Netiesiogiai su finansinio raštingumo pradmenimis vaikai, pasak vicemerės, susiduria jau ankstyvoje vaikystėje. Ir pirmiausia tokios pamokos prasideda namuose.

„Pirmasis patyrimas – apčiuopiamas susipažinimas su metalinėmis monetomis, popieriniais pinigais. Vėliau, augdami, vaikai dovanas neretai gauna pinigais. Jie pradeda galvoti, kokiam daiktui taupyti, klausia tėvų, kiek kainuoja norimas daiktas, kiek dar liko taupyti. Vaikai pradeda svarstyti ir apie galimybes susitaupyti greičiau, neretai susitariama, kad už tam tikrus namų ruošos darbus bus mokamas savotiškas atlygis. Tai irgi yra finansinis raštingumas“, – sako vicemerė Violeta Riaukienė.

Mokyklose šie įgūdžiai stiprinami toliau. Dalis finansinio raštingumo integruota į matematikos pamokas, o rimtesni mokymai prasideda jau penktoje klasėje. Priklausomai nuo vaikų amžiaus, skiriasi ir jiems dėstomo dalyko turinys.

Mokymuose dalyvauja ir mokytojai, ir mokiniai

Dar 2020 metais 115-kai rajono pradinių klasių mokytojų VšĮ „Lietuvos Junior Achievement“ organizavo mokinių finansinio raštingumo ir verslumo ugdymo mokymus. Mokytojai susipažino su inovatyvia ugdymo priemone ,,Mano bendruomenė“ ir jos integravimo galimybėmis į ugdymo procesą, atliko praktines užduotis. Tais pačiais metais mokyklose pradėtas ir šios priemonės įgyvendinimas.

2021 metais, bendradarbiaujant su VšĮ „Lietuvos Junior Achievement“, dėmesys skirtas finansinio raštingumo ir verslumo ugdymui. Bendrojo ugdymo mokyklų 5–8 klasių matematikos, technologijų, socialinių mokslų mokytojai buvo supažindinti su verslumo ugdymo programomis „Tai mano verslas“ ir „Asmeniniai finansai“, 4 klasių mokytojai – „Daugiau nei pinigai“. Įgyvendinant programas buvo surengtos 26 nuotolinės konsultacijos mokiniams ir mokytojams, 19-kai pradinių klasių mokytojų skirti finansinio raštingumo programos „Daugiau nei pinigai“ metodinės medžiagos komplektai visai klasei.

Užpernai dėmesys skirtas finansinio raštingumo ir verslumo ugdymo programai „accelerator_x“. 114 mokinių iš I–IV gimnazijų klasių dalyvavo Verslumo akademijos mokymuose. Mokiniai tobulino darbo komandoje, idėjų generavimo, sprendimų priėmimo, mokymosi per praktinę patirtį, finansinio ir ekonominio raštingumo įgūdžius. 40 pradinių klasių mokytojų, kurie nesimokė 2020 ir 2021 metais, baigė mokymus tema ,,1−4 klasių mokinių finansinio raštingumo, verslumo programų įgyvendinimas Klaipėdos rajono bendrojo ugdymo mokyklose“ bei pradėjo įgyvendinti programas „Mano bendruomenė“ ir „Daugiau nei pinigai“.

Pernai 47-iems mokytojams organizuoti mokymai ir konsultacijas tema „1−8 klasių mokinių progresinio ekonominio, finansinio raštingumo, verslumo ir karjeros ugdymo plėtra Klaipėdos rajono bendrojo ugdymo mokyklose“, įgyvendinant programas „Aš pats“, „Daugiau nei pinigai“, „Mano bendruomenė“. Mokytojai gavo metodinės medžiagos paketus, kuriuos sėkmingai naudoja ugdymo procese.

Rengia sąmatas ir rašo projektus

„Prie dar vieno būdo ugdyti finansinį raštingumą galime priskirti ir mūsų rajone organizuojamus mokinių iniciatyvų projektus. Vaikai patys rengia projektus, kuriuos norėtų įgyvendinti savo mokykloje, padedami mokytojų skaičiuoja projekto sąmatą ir taip realiai sužino ir suvokia daiktų, darbų ir paslaugų vertę. Neretai ir pačius projektus koreguoja pagal skiriamą finansavimą, ieško būdų, kaip išsitekti į turimas lėšas“, – sako vicemerė.

Matant didelį mokyklų bendruomenių įsitraukimą, dar pernai metais priimtas sprendimas ne tik skirti didesnę sumą idėjų įgyvendinimui – 34 tūkst. eurų, bet ir suteikti galimybę dalyvauti jaunesniems mokiniams. Tad savo idėjas jau gali teikti ir 3–4 klasių mokiniai.

Išsiskiria unikaliais verslais

Mokinių verslumas itin aktyviai skatinamas ir kitais būdais. Jau trečius metus iš eilės visoje Lietuvoje vyksta tradicija tapusi „eXpo“ mugė, kuri neaplenkia ir Klaipėdos rajono. Mokomųjų mokinių bendrovių regioninė mugė suburia ne tik Klaipėdos rajone, bet ir už jo ribų besimokančius gimnazistus. Mokiniai čia pristato savo išskirtinius, inovatyvius ir šiuolaikiškus verslus, kuriais prisideda prie aplinkosaugos, socialinių ir kitų problemų sprendimo.

Šiais metais Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje vykusiame renginyje „eXpo“ komisijos nariai – vietos verslininkai, gimnazijos mokytojai, metodininkai ir bendruomenės nariai pirmąją vietą skyrė Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos merginų komandai ir jų verslui „EVE MUILAI“. Gimnazistės gamina rankų darbo muilus, kuriuos išgauna perdirbdamos panaudotą aliejų.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA