Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Pexels.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Health.com
Vitaminų šaltinis?
Kukurūzai – nesmulkinti grūdai, kurie yra svarbus pagrindinių vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis. Jie turi įvairių maistinių medžiagų, tokių kaip magnis, kalis ir vitaminai A, B ir E.
Kukurūzuose taip pat yra polifenolių – antioksidacinių junginių, kurie saugo nuo įvairių ligų.
Paslėpti pavojai
Vis dėlto, spragėsių gaminimo metu naudojami įvairūs aliejai ir prieskoniai gali būti itin žalingi.
Dažniausiai spraginant kukurūzus naudojami rapsų ar saulėgrąžų aliejai kaitinami išskiria itin nuodingas medžiagas, kurios gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, antrojo tipo cukrinį diabetą ir kitas ligas, be to, riebūs aliejai skatina nutukimą. Jei spraginate kukurūzus namie, geriausia naudoti alyvuogių aliejų arba gyvulinį ghee sviestą.
Pirktiniuose spragėsiuose pavojų kelia ne tik kenksmingi aliejai, bet ir prieskoniai, pilni skonio stipriklių ir konservantų, kurie, kaip žinoma, taip pat kelia įvairių ligų riziką. Tai dar viena svari priežastis gaminti spragintus kukurūzus namie – žinosite, kiek druskos ar kitų natūralių prieskonių įberiate.