PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2023 m. Vasario 6 d. 11:14

Filmų vakaras neįsivaizduojamas be spragėsių: ar šis užkandis išties toks nekaltas?

Lietuva

Pexels.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Health.com


258430

Spragėsiai – populiariausias užkandis, be kurio neįsivaizduojamas smagus filmo vakaras namie ar kino teatre. Mitybos specialistai nutarė išsiaiškinti, ar šis nekaltas užkandis labiau palankus sveikatai ar žalingas.

Vitaminų šaltinis?

Kukurūzai – nesmulkinti grūdai, kurie yra svarbus pagrindinių vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis. Jie turi įvairių maistinių medžiagų, tokių kaip magnis, kalis ir vitaminai A, B ir E.

Kukurūzuose taip pat yra polifenolių – antioksidacinių junginių, kurie saugo nuo įvairių ligų.


Paslėpti pavojai

Vis dėlto, spragėsių gaminimo metu naudojami įvairūs aliejai ir prieskoniai gali būti itin žalingi.

Dažniausiai spraginant kukurūzus naudojami rapsų ar saulėgrąžų aliejai kaitinami išskiria itin nuodingas medžiagas, kurios gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, antrojo tipo cukrinį diabetą ir kitas ligas, be to, riebūs aliejai skatina nutukimą. Jei spraginate kukurūzus namie, geriausia naudoti alyvuogių aliejų arba gyvulinį ghee sviestą.

Pirktiniuose spragėsiuose pavojų kelia ne tik kenksmingi aliejai, bet ir prieskoniai, pilni skonio stipriklių ir konservantų, kurie, kaip žinoma, taip pat kelia įvairių ligų riziką. Tai dar viena svari priežastis gaminti spragintus kukurūzus namie – žinosite, kiek druskos ar kitų natūralių prieskonių įberiate.