REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 17 d. 17:10

Festivalis „Šiauliai gyvai 2024“ tęsiasi: pažintis su pasaulio muzikos instrumentais bei profesionalų koncertai

Šiauliai

E. Tamošiūno nuotr.

Šiauliai gyvaiŠaltinis: Etaplius.LT


305140

Šią savaitę Jaunimo muzikos festivalis „Šiauliai gyvai 2024“ kviečia į susitikimus su profesionaliais muzikos atlikėjais. Birželio 18 d. 14 val. Fotografijos muziejuje organizuojamos Sauliaus Petreikio kūrybinės-edukacinės dirbtuvės „Pasaulio muzikos instrumentai“, tą pačią dieną 18 val. Šiaulių amfiteatre įvyks Domanto Razausko ir Sauliaus Petreikio koncertas. Birželio 19 d. 18 val. Koncertų salėje „Saulė“ klausytojai kviečiami į Arno Kmieliausko (violončelė) muzikinį pasirodymą „It’s not about new sound“. Renginiai nemokami.

Projektas „Šiauliai gyvai“ skiria didelį dėmesį edukaciniam veiklų pobūdžiui, taip skatinant jaunųjų muzikantų ir atlikėjų bendradarbiavimą, žinių mainus, ugdant kūrybines ir asmenines kompetencijas bei gerinant muzikinius įgūdžius, dirbant su profesionalais. Kaip ir ankstesniais metais, jauniesiems atlikėjams organizuojamos kūrybinės-edukacinės dirbtuvės, kurių metu mentoriai, scenos profesionalai betarpiškai bendrauja su dalyviais ir dalijasi savo patirtimi

Festivalio partnerio – Fotografijos muziejaus – erdvėse jau birželio 18 d. multiinstrumentalistas, kompozitorius Saulius Petreikis ves kūrybines-edukacines dirbtuves „Pasaulio muzikos instrumentai“, kuriose pristatys daugiau nei 30-ties senųjų Lietuvos ir pasaulio instrumentų kolekciją bei pasidalins jų skambesio paslaptimis. Interaktyvus pasakojimas supažindins su tradicine muzikine raiška ir šiuolaikinėmis improvizacijomis. Būtina išankstinė registracija – https://i.fotomuziejus.lt/gynoT.

Vakare 18 val. Šiaulių amfiteatre šiauliečiai ir miesto svečiai išgirs neišskiriamą scenos duetą – Domantą Razauską ir Saulių Petreikį. Atlikėjai puikiai pažįstami ir atpažįstami iš savo muzikinio braižo bei skambesio. Kiekvienas jų koncertas unikalus ir įsimintinas. Jau žinomos dainos kaskart įgauną naujus, netikėtus skambesius. Šio šamaniško dueto atliekama muzika paliečia kiekvieną širdies kertelę, užburia, lyg tekėdama venomis. Atlikėjai tiki tuo, ką daro ir priverčia tuo tikėti klausytojus. Koncerte skambės gražiausios D. Razausko dainos bei eilės, S. Petreikio muzika, netrūks improvizacijų, raudų ir užkalbėjimų.

Birželio 19 d. 18 val. festivalis kelsis į Koncertų salę „Saulė“, kur susirinkusieji išgirs Arno Kmieliausko (violončelė) pasirodymą „It’s not about new sound“. Muzikantas yra vienas ryškiausių jaunosios kartos violončelininkų Lietuvoje. 2016 metų A. Glazunovo konkurse Paryžiuje tapęs pirmos vietos laureatu, jis greitai tapo vienu aktyviausių savo kartos violončelininkų, įsitraukė į daugelio Lietuvos klasikinės ir šiuolaikinės ansamblių veiklas, taip pat iniciavo daugybę kultūrinių judėjimų, įkūrė savo ansamblius, kuriuose vykdo savo kūrybines idėjas. 2024 m. Arnui Kmieliauskui už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui paskirta Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Svarbiausia violončelininko veiklos sritis yra šiuolaikinė muzika bei Lietuvos kūrėjų darbų sklaida. A. Kmieliauskas siekia suteikti balsą talentingiems kompozitoriams ir šiuolaikinio meno kūrėjams, propaguodamas jų muziką.

Pasakodamas apie programą „It’s not about new sound“ A. Kmieliauskas pastebi, kad atrinktus kūrinius solo violončelei skiria dešimtmečiai, tačiau juos vienija platus instrumento raiškos laukas. „Koncerto ašis prieš daugiau nei pusšimtį metų Helmuto Lachenmanno sukurtas, šiuolaikinės violončelės pamatus pastatęs, nors niekada neatliktas Lietuvoje — „Pression”, taip pat XXI a. pr. Luciano Berio vienas paskutiniųjų kūrinių „Sequenza XIV“ ir specialiai šiai programai sukurtas Rūtos Vitkauskaitės naujas kūrinys „Cracks“, – pasakoja violončelininkas. – Šią programą įrėmins dviejų bičiulių kompozitorių kūryba: Alberto Navicko „A sunset long as a day“ ir Kristupo Bubnelio „Inscriptions“, kuris gyvai dar nebuvo atliktas!“.

Kitą savaitę Jaunimo muzikos festivalį „Šiauliai gyvai 2024“ užbaigs Remigijaus Rančio kūrybinės-edukacinės dirbtuvės ir grupių „Gėda“ ir „Egomašina“ koncertai.

TOLIMESNĖ FESTIVALIO PROGRAMA

Birželio 18 d. 14 val. Fotografijos muziejuje

Sauliaus Petreikio Kūrybinės-edukacinės dirbtuvės

Būtina išankstinė registracija – https://i.fotomuziejus.lt/gynoT

Birželio 18 d. 18 val. Šiaulių amfiteatre

Sauliaus Petreikio ir Domanto Razausko koncertas

Birželio 19 d. 18 val. Koncertų salėje „Saulė“

Arno Kmieliausko (violončelė) muzikinis pasirodymas „It’s not about new sound“

Birželio 25 d. 13 val. Fotografijos muziejuje

Remigijaus Rančio Kūrybinės-edukacinės dirbtuvės

Būtina išankstinė registracija – https://i.fotomuziejus.lt/DTVBI

Birželio 26 d. 18 val. Šiaulių amfiteatre

Grupių „Gėda“ ir „Egomašina“ koncertai

Renginiai nemokami. Renginiuose bus fotografuojama ir filmuojama.

Organizatorius – VšĮ „Sielai“. Partneriai: Fotografijos muziejus, Šiaulių „Aušros“ muziejus. Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Šiaulių miesto savivaldybė. Informacinis parneris – LRT. Festivalio draugai: UAB „Lasegra“, GRAVIRUOTI.LT, MV GROUP, UAB „Rūta“, UAB „Saulės dukros“, COFFAS, garsas-lt.lt, Valstybinis Šiaulių dramos teatras, Koncertų salė „Saulė“,

Šiaulių menų mokykla, Šiaulių Juliaus Janonio gimnazija, Odė bijūnams, Šiaulių naktys.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA