PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 18 d. 14:04

F. W. Steinmeieris Berlyne viešinčiam J. Bidenui įteikė aukščiausią Vokietijos apdovanojimą

Pasaulis

F. W. Steinmeieris Berlyne viešinčiam J. Bidenui įteikė aukščiausią Vokietijos apdovanojimą. EPA-ELTA nuotr.

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA.LT


324681

Vokietijos prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris su atsisveikinimo vizitu į Berlyną atvykusį JAV prezidentą Joe Bideną pagerbė aukščiausiu Vokietijos apdovanojimu. Jis svečiui įteikė Vokietijos Federacinės Respublikos ordino už nuopelnus Didįjį  kryžių.

F. W. Steinmeieris sausį kadenciją baigsiantį J. Bideną pavadino „demokratijos švyturiu“. Šiuo apdovanojimu įvertinta „dešimtmečius trukusi J. Bideno aistra transatlantiniam aljansui“, sakė jis. Vokietijos vadovas „istorine sėkme“ pavadino tai, kad Rusijai užpuolus Ukrainą JAV prezidentu buvo J. Bidenas.

Pradžioje buvo planuota, kad J. Bidenas kelias dienas viešės Vokietijoje praėjusią savaitę. Čia turėjo vykti ir Ukrainos kontaktinės grupės viršūnių susitikimas. Tačiau dėl uragano „Milton“ JAV lyderio vizitas buvo atidėtas ir sutrumpintas.

F. W. Steinmeieris per J. Bideno pagerbimo ceremoniją sakė, kad jam vadovaujant „transatlantinis aljansas tapo stipresnis, o mūsų partnerystė glaudesnė nei kada nors anksčiau“. Vokietijai draugystė su JAV esą tebėra „gyvybiškai svarbi“ – „tiek dėl mūsų saugumo, tiek dėl mūsų demokratijos“.

Turėdamas omenyje Rusijos karą Ukrainoje, F. W. Steinmeieris sakė, kad NATO yra „stipresnė ir vieningesnė nei kada nors anksčiau“. „Už tai ypatingai esame dėkingi jūsų lyderystei“, – gyrė jis J. Bideną. Pastarieji metai esą parodė, kad NATO yra „nepakeičiamas aljansas“.

J. Bidenas Berlyne dar susitiks su federaliniu kancleriu Olafu Scholzu. Taip pat numatytas keturšalis J. Bideno, O. Scholzo, Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ir britų premjero Keiro Starmerio susitikimas.