PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 18 d. 15:23

Europos Parlamentas perrinko U. von der Leyen Europos Komisijos vadove

Pasaulis

Usula von der Leyen. EPA-ELTA nuotr.

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


310233

Usula von der Leyen ketvirtadienį užsitikrino Europos Parlamento palaikymą ir dirbs įtakingos Europos Komisijos pirmininkės poste dar penkerius metus.

Strasbūre posėdžiaujantys europarlamentarai 401 balsu prieš 284 pritarė jos kandidatūrai. 15 europarlamentarų susilaikė.

Išrinkimui buvo būtina užsitikrinti bent 361 balsą. Tai bus antroji U. von der Leyen pirmininkavimo Europos Komisijai kadencija. Pirmą kartą į šias pareigas vokietė buvo išrinkta 2019 metų liepą.

Prieš balsavimą U. von der Leyen pasisakė už „stiprią Europą didelio nerimo ir netikrumo laikotarpiu“.

„Niekada nesutiksiu, kad demagogai ir ekstremistai griautų mūsų europietišką gyvenimo būdą, ir šiandien stoviu čia pasirengusi vadovauti kovai išvien su visomis demokratinėmis jėgomis šiuose rūmuose“, – kalbėjo ji.

Balsavimas vyko po praėjusį mėnesį įvykusių EP rinkimų.

Išrinkus EK pirmininkę, turi būti pradėta formuoti naujos sudėties Komisija.

Išrinktoji Komisijos pirmininkė išsiųs oficialius laiškus ES valstybių ar jų vyriausybių vadovams, kviesdama juos pasiūlyti kandidatus į Komisijos narius.

Jau yra sutarta Estijos premjerę Kają Kallas (Kają Kalas) paskirti vyriausiąja įgaliotine užsienio reikalams ir saugumo politikai. Taip pat nuspręsta, kad buvęs Portugalijos ministras pirmininkas Antonio Costa (Antoniju Košta) vadovaus valstybes nares vienijančiai Europos Vadovų Tarybai (EVT).

Po vasaros pertraukos Briuselyje numatyti kandidatų klausymai atitinkamos srities EP komitetuose.

Tuomet EP plenarinėje sesijoje balsuos dėl visos Europos Komisijos sudėties patvirtinimo.