Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
„Itaka“ nuotr.
EtapliusŠaltinis: Pranešimas spaudai
Vietovė, kurią formavo graikai, romėnai, bizantiečiai ir osmanai
Kipro istorija – turininga ir ypatinga. Šiuose kraštuose regiono kultūrą ir paveldą skirtingais laikotarpiais formavo graikų, romėnų, bizantiečių ir osmanų įtaka. Tai nulėmė, kad šiandien Kipras yra nuostabus ir unikalus kultūrų katilas. Skirtingi istoriniai laikotarpiai čia atsispindi ir architektūroje, ir papročiuose ir tradiciniuose patiekaluose.
Daiva Strumskienė, „Itaka“ kelionių ekspertė pasakoja, kad viena iš ikoniškiausių istorinių vietų yra senovinis Salamio miestas: „Gerai išsilaikę griuvėsiai siekia net XI amžių prieš Kristų ir ne vieną šimtmetį dominavo kaip vienas pagrindinių politinių bei ekonominių salos centrų. O Salamio Amfiteatras yra vienas geriausiai išsilaikiusių visame Viduržemio jūros regione.“
Abejingų nepaliekanti Šiaurės Kipro regiono gamta
Salos geografinė padėtis lėmė ypatingą florą ir fauną, tad gamtos entuziastai čia nuolat plūsta metai iš metų. Tiek dėl įspūdingų vaizdų, tiek dėl galimybės susidurti su nykstančiomis, bet čia vis dar klestinčiomis augalų bei gyvūnų rūšimis. Saloje stūksanti Kyrenia kalnų grandinė sukuria unikalų salos reljefą ir įspūdingą kraštovaizdį.
Planuojantiems atostogas, ypatingai aktualu salos paplūdimiai. „Paplūdimiai čia – nepriekaištingi. Salos pakrantes skalauja krištolo skaidrumo turkio spalvos vandenys, o pačios pakrantės gali pasigirti nesugadintais smėlio paplūdimiais. O salos turizmo agentūra žada, kad Kipre jūsų laukia 300 saulėtų dienų per metus“, – pasakoja D. Strumskienė.
Svetinga visuomenė ir pasiruošęs turizmo sektorius
Kipras garsėja šiltais ir svetingais žmonėmis. Lankytojai dažnai būna sutinkami išskėstomis rankomis, o vietos gyventojai noriai dalinasi savo kultūra ir tradicijomis. Nepaisant didelio draugiškumo, salos gyventojai, gerbia asmeninę keliautojų erdvę, tad saloje nevargins įkyrūs prekeiviai ir kiti smalsuoliai.
Kelionių ekspertė kaip dar vieną svetingumo privalumą išskiria augantį Kipro turizmo lygį. „Keliautojai vis dažniau atranda šią kelionių kryptį, tad saloje kyla ir aptarnavimo standartai: keliautojus pasitinka aukštos kokybės viešbučiai su itin dėmesingų aptarnavimu, nuo pasitikimo iki išlydėjimo“, – sako „Itaka“ atstovė.
Virtuvė
Kipro istorija paveikė ne tik architektūrą, ar papročius, bet ir vietinę virtuvę. Joje susipina turkų, graikų ir Artimųjų Rytų kulinarinių tradicijos. Vienas iš populiariausių patiekalų yra Meze, tai nedidelių patiekalų rinkinys, kuris leidžia mėgautis įvairiais regiono skoniais. Rinkinį gali sudaryti nuo 5 iki 20 patiekalų. Dažnai sutinkamos alyvuogės, keptas haloumi sūris, pita duonos, įvairūs padažai, tokie kaip tzatziki, taramosalata ar humusas. Į rinkinį gali būti įtraukta ir skirtingi mėsos patiekalai.
„Toks patiekalas ypatingas ne tik savo skonių įvairove, bet ir socialiniu poveikiu: mat visi žmonės ragauja skirtingus patiekalų derinius, apie juos kalbasi, rekomenduoja vieni kitiems. Taip tarsi sukuriama gurmaniška bendruomenė, kurioje visi turi bendrą temą, apie ką gali vieningai pasikalbėti“, – pasakoja D. Strumskienė.
Kelionė, kurią itin paprasta planuoti
Kelionių ekspertė išskiria, kad reikšmingas Kipro privalumas – paprastumas: „Susiplanuoti kelionę bus tikrai nesudėtinga, kelionei nereikia paso, užtenka ID kortelės. Tiesioginis skrydis skraidina į Larnakos oro uostą, nuo kurio logistika į viešbučius itin paprasta, iki oro uostų neteks keliauti ilgiau nei valandą. Patogios bus ir pačios atostogos, nes sala nėra didelė, lankytini objektai nėra nutolę vienas nuo kito, istorija čia slypi už kiekvieno kampo, tad norint atrasti vaizdingas vietoves neteiks ilgai tūnoti kelyje. Patogiai jausis ir keliaujantys su šeima, nes Šiaurės Kipro regiono viešbučiai puikiai pritaikyti ir keliaujantiems su vaikais: erdvios teritorijos, komfortiški baseinai bei nuotaikingos vandens čiuožyklos“, – rekomenduoja D. Strumskienė.