PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 4 d. 16:32

Vykdama į Dubajų M. Navickienė neinformavo Seimo valdybos apie kelionę

Lietuva

Monika Navickienė / Žygimantas Gedvila/ELTA

Jūratė SkėrytėŠaltinis: BNS


317021

Parlamentarė, buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė pernai per savo atostogas į Dubajų vyko apie kelionę neinformavusi Seimo valdybos ir taip pažeidė galiojančią tvarką, trečiadienį konstatavo Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Kita vertus, ji rekomendavo Seimo valdybai peržiūrėti tvarką, kai ministro pareigas einantis Seimo narys turi gauti Seimo valdybos leidimą tiek vykti į komandiruotę, tiek atostogų.

M. Navickienė trečiadienį etikos sargams teigė apie kelionę į Dubajų savo atostogų metu nepranešusi Seimo valdybai, nes jos patarėja buvo patikinta, jog to daryti nereikia.

„Kadencijos pradžioje tikslinomės telefonu ir su Seimo kanclerio kabinetu, ir su Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sekretoriatu, ar yra tokia praktika ministrams papildomai prašyti valdybos leidimo arba vykstant į asmenines atostogas, arba į komandiruotes. Mano patarėja buvo patikinta, kad tokios praktikos nėra“, – teigė ji.

„Būtent dėl to, o ne dėl kokios nors tyčios mes niekada nesikreipdavome į Seimą nei vykstant į komandiruotes, nei į atostogas. Mano žiniomis, tokios praktikos neturėjo ir kiti kolegos ministrai“, – pabrėžė M. Navickienė.

Etikos komisijos narė Silvija Lengvinienė tvirtino, kad galiojanti tvarka nenumato jokių išlygų ministrų pareigas einantiems parlamentarams, todėl M. Navickienė privalėjo apie savo išvyką į ne ES valstybę informuoti Seimo valdybą.

Seimo narė Dalia Asanavičiūtė atkreipė dėmesį, kad to nedarė nė vienas nei praėjusios, nei šios kadencijų ministrai.

Anot jos, būtų nereikalingas biurokratizmas ministrams prašyti Seimo valdybos leidimo, nes tiek atostogauti, tiek į komandiruotes jie vyksta pagal premjero potvarkį.

„Būtų neteisinga dabar nubausti Moniką, kai nė vienas ministras nei šioje, nei praėjusioje kadencijoje nevykdė statuto nuostatos“, – sakė D. Asanavičiūtė.

Dovilės Šakalienės siūlymu Etikos komisija nutarė atkreipti Seimo valdybos dėmesį į susiklosčiusią situaciją ir galbūt pakeisti esamą tvarką.

Pagal Seimo valdybos patvirtintą užsienio komandiruočių tvarką, šiuo metu Seimo narys, ketinantis ne Seimo sesijos metu vykti į ne Europos Sąjungos ar Šengeno valstybę, turi raštu informuoti Seimo valdybą.

Sesijos metu Seimo nariai į užsienio kelionę gali išvykti tik Seimo valdybos pritarimu.

Už vyro Mindaugo Navicko verslo partnerių lėšas M. Navickienė bei jos sutuoktinis skrido į Dubajų privačiu lėktuvu su finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininke Ieva Trinkūnaite ir jos sugyventiniu, dėl finansinių nusikaltimų kalėjusiu Vilhelmu Germanu.

V. Germanas pernai kurį laiką dirbo M. Navickienės sutuoktinio valdomoje įmonėje „Litlab“.

Paaiškėjus informacijai apie kelionę ir kylant vis daugiau klausimų apie M. Navickienės ir jos vyro ryšius su minėtais žmonėmis, politikė pasitraukė iš ministrės posto, taip pat apsisprendė nekandidatuoti rudenį į Seimą.