PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 27 d. 10:21

Etaplius įspėja saugotis sukčių: plinta melagingos nuorodos ir netikros feisbuko paskyros

Pasaulis

Etaplius įspėja – žiniasklaidos grupės vardu siaučia internetiniai sukčiai.

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


315571

Didžiausia žiniasklaidos grupė Šiaurės Lietuvoje Etaplius perspėja saugotis sukčių. Feisbuko konkursuose, kuriuos skelbia „Etaplius Šiauliai“ puslapis, plinta melagingi kibernetinių sukčių raginimai paspausti nuorodas. Žiniasklaidos grupės atstovai ragina to nedaryti.

Rugpjūčio 26 d. Feisbuke atsirado keletas netikrų Etaplius paskyrų, o tikrosiose, po įrašais apie skelbiamus konkursus, – melagingi, sukčių sukurti komentarai su raginimais paspausti nuorodas.

Etaplius įspėja vartotojus: „Nespauskite jokių nuorodų. Mes niekada, jokiais atvejais neprašome konkurso nugalėtojų spausti nuorodų. Konkurso laimėtojus visada kviečiame susisiekti su portalo komanda asmeninėmis žinutėmis. Tai – melagingai plintančios sukčių pinklės“.

Prašoma atkreipti dėmesį, kad melagingi komentarai parašyti laužyta lietuvių kalba, su daugybe gramatinių, skyrybos ir stiliaus klaidų, tad galima numanyti, jog tai – užsienio sukčių, besinaudojančių automatiniu teksto vertimu, darbas.

Susivilioję pasiūlymu ir paspaudę nuorodas vartotojai gali būti nukreipiami į kitą internetinį puslapį, kuriame jų prašoma nurodyti mokėjimo kortelės duomenis.

Etaplius primena, jog niekada nesiuntė ir nesiunčia tokių žinučių, todėl būkite budrūs ir internete neviešinkite savo asmens duomenų bei asmeninės informacijos, o iššokusius komentarus su apgaulingomis žinutėmis tiesiog uždarykite. Jeigu įtariate, kad jūsų kompiuteryje gali būti virusų, paleiskite savo naudojamą antivirusinę programą, kad juos išvalytumėte.

Jeigu susiviliojote sukčių pasiūlymu ir suvedėte kokius nors savo asmeninius duomenis ar prisijungimus prie banko, kuo skubiau kreipkitės į policiją ir savo banką, kad užblokuotumėte naudojamą kortelę ir neprarastumėte pinigų.

Internetiniai sukčiai taip pat sukūrė keletą netikrų feisbuko paskyrų Etaplius vardu (žiūrėkite paveikslėlį žemiau). Galima pastebėti, kad šios anketos melagingos, nes jose nematyti jokios aktyvios veiklos, o paskyrų pavadinimai iškraipyti.

Žiniasklaidos grupė ragina nesilankyti šiuose puslapiuose ir, esant galimybei, juos blokuoti.

MELAGINTA ANKETA