REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 23 d. 09:09

Europos Tarybos Generalinio sekretoriaus rinkimuose Lietuvos delegacija svarsto palaikyti estą

Lietuva

URM nuotr.

Jūratė Skėrytė, Paulius PerminasŠaltinis: BNS


306116

Birželio pabaigoje vyksiančiuose Europos Tarybos (ET) generalinio sekretoriaus rinkimuose Lietuvos delegacija linkusi palaikyti buvusį Estijos kultūros ministrą Indreką Saarą (Indreką Sarą).

Delegacijos vadovas Emanuelis Zingeris vadovas sako, kad tuomet iš esmės bus balsuojama dėl to, kokia bus ši organizacija ateityje – ar ji rinksis diplomatinio manevravimo taktiką, ar principingą kovą su agresoriais.

„Šis balsavimas yra apie tai, ar Europos Taryba, iškilus krizei, sukurs aikštelę kovai prieš barbarišką totalitarinio Putino režimo invaziją ir stabdys ją konkrečiais veiksmais, ar diplomatiškai manevruos. Tarp tų dviejų dalykų – tarp manevravimo ir kovos prieš besitęsiančią agresiją – ir bus mūsų sprendimas“, – BNS sakė politikas.

Į Europos Tarybos, kuriai priklauso 46 valstybės narės, generalinio sekretoriaus vietą be I. Saaro pretenduoja buvęs Belgijos premjeras ir buvęs eurokomisaras Didier Reynders (Didjė Reindersas) bei buvęs Šveicarijos prezidentas Alainas Bersetas (Alenas Bersetas).

Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos plenarinė sesija, kurioje dirba 306 įvairių valstybių parlamentarai, naują generalinį sekretorių rinks birželio 24–28 dienomis.

Tikimasi, kad jis darbą pradės nuo rugsėjo.

Nuo 1993 metų ET Parlamentinėje Asamblėjoje dirbantis E. Zingeris svarstė, kad išrinkti naujo generalinio sekretoriaus gali nepavykti per pirmąjį balsavimą, greičiausiai prireiks antrojo turo.

„Tai balsavimas, kas laikys ET vėliavą karo metu – ar Estijos kandidatas, ar du patyrę buvę Šveicarijos ir Belgijos vadovai“, – teigė Lietuvos parlamentaras.

Jis sakė per ilgai dirbantis šioje organizacijoje, kad galėtų tikėti kai kurių politikų nuoširdumu balsuojant ir renkantis, ką palaikyti.

„Prisimenant ankstesnius, mus žeminančius balsavimus, kai buvo atmesta Andriaus Kubiliaus kandidatūra, Lietuva apkaltinta, kad siūlo antirusišką kandidatą. Tai, aišku, buvo iki Rusijos invazijos. Tikėti nuoširdumu tų, kurie dar prieš dvejus metus, po 2014 metų invazijos į Krymą ir rytinių Ukrainos sričių okupacijos, balsavo prieš Rusijos delegacijos išmetimą, sunkoka, remiant Estijos kandidatą“, – sakė E. Zingeris.

Pagal Seimo valdybos partvirtintą projektą, į plenarinę sesiją vyks keturi Seimo nariai – socialdemokratė Rasa Budbergytė, liberalas Arminas Lydeka, demokratas Lukas Savickas ir konservatorius E. Zingeris.

„Šiuose rinkimuose yra keli svarbūs aspektai, kuriuos vertiname. Be abejonės, geografinis artumas ir mūsų geopolitinės situacijos supratimas būtų mums ypač svarbus. Dėl to Estijos iškeltas kandidatas atrodo, kaip, mano akimis, favoritas, kurį norėtųsi palaikyti“, – BNS sakė L. Savickas.

Savo ruožtu R. Budbergytė pažymėjo, jog tikisi sprendimo, kad delegacija palaikys estą, tačiau „sunku kalbėti, kai dar galutinai nesutarta“.

A. Lydeka taip pat pažymėjo, jog galutinio sprendimo nėra, tačiau parlamentaras teigė, kad „širdis krypsta“ palaikyti I. Saarą.

„Natūralu, kad delegacija pasitarė ir svarbiais klausimais dažniausiai balsuoja vieningai. Šiuo atveju didžiausia tikimybė, kad delegacija palaikys kolegą Iš Estijos (...). Didžiausia tikimybė, kad palaikys jį kaip mums, lietuviams, gerai, pažįstamą iš mūsų regiono kilusį pretendentą“, – sakė jis.

ET buvo įsteigta po Antrojo pasaulinio karo stebėti ir ginti žmogaus teises Europoje. Po Rusijos invazijos į Ukrainą iš organizacijos buvo pašalinta Rusija.

Šiuo metu organizacijos generalinės sekretorės pareigas eina Marija Pejčinovič Burič.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA