PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 3 d. 15:52

Estų URM: Mongolija turėjo istorinį šansą prisidėti prie Rusijos karo užbaigimo

Pasaulis

Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna / Andrius Ufartas/ELTA

BNSŠaltinis: BNS


316808

Mongolija turėjo istorinį šansą prisidėti prie Rusijos karo užbaigimo, sako Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna.

Taip jis kalbėjo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui antradienį tęsiant vizitą Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) narėje Mongolijoje.

TBT pernai V. Putinui išdavė arešto orderį dėl kaltinimų karo nusikaltimais – neteisėtai deportavus šimtus ukrainiečių vaikų nuo tada, kai 2022 metų vasarį Maskva pradėjo plataus masto invaziją į savo kaimynę.

Šis orderis reiškia, kad Kremliaus šeimininkas turėtų būti suimtas TBT sprendimus pripažįstančioje šalyje, tačiau Ulan Batoras tai ignoruoja.

M. Tsahkna sakė, kad Estija labai nusivylė, jog Mongolija nusprendė priimti Rusijos prezidentą.

„Visos Romos statuto šalys privalo vykdyti TBT išduotą arešto orderį ir sulaikyti karo nusikaltėlį V. Putiną, jei jis atvyks į jų teritoriją“, – sakė ministras.

„Tai, kad Mongolijos vyriausybė nusprendė ištiesti raudoną kilimą, užuot jį suėmusi, stipriai kenkia TBT ir tarptautinei teisinei sistemai. Mongolija turėjo istorinį šansą prisidėti prie Rusijos karo Ukrainoje užbaigimo, tačiau nusprendė jo atsisakyti. Rusijos karo nusikaltėliai turi būti nubausti“, – pridūrė jis.

Ukraina į šią V. Putino kelionę sureagavo itin neigiamai ir kaltina Mongoliją, kad jai tenka dalis atsakomybės už Rusijos prezidento karo nusikaltimus, nes pareigūnai jo nesulaikė oro uoste.

Kyjivas ragino Mongolijos valdžią įvykdyti arešto orderį, o TBT praėjusią savaitę pareiškė, kad visos jo šalys narės privalo sulaikyti Teismo ieškomus asmenis.

Mongolijos vyriausybė raginimų suimti V. Putiną nekomentavo.

Tačiau Mongolijos prezidento Uchnaagijno Churelsucho atstovas spaudai sekmadienį socialiniame tinkle paneigė pranešimus, kad TBT išsiuntė laišką su prašymu įvykdyti orderį V. Putinui atvykus.

Rusija nepripažįsta TBT jurisdikcijos.