PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugpjūčio 7 d. 16:55

Estijos žurnalistei pateikti kaltinimai valstybės išdavyste ir sankcijų pažeidimu

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


313139

Estų generalinė prokuratūra pareiškė kaltinimus rusų kilmės Estijos žurnalistei Svetlanai Burcevai tarptautinių sankcijų pažeidimu ir valstybės išdavyste, trečiadienį pranešė prokurorai.

Prokurorė Eneli Laurits nurodė, kad 57-erių S. Burceva kaltinama pažeidusi tarptautines sankcijas ir valstybės išdavyste.

Estijoje gyvena didelė rusakalbių mažuma. Jau ir taip įtempti santykiai su Maskva smarkiai pablogėjo dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Estų laikraštis „Postimees“, remdamasis pateiktais kaltinimais, pareiškė, kad Estijoje gyvenanti žurnalistė pirmiausiai atstovavo Rusijos propagandos interesams.

S. Burceva Estijos pilietybę natūralizacijos būdu įgijo 1994 metais. Nuo 2017-ųjų ji dirbo su Estijos portalais, kontroliuojamais Rusijos žiniasklaidos grupės „Rossija Sevodnia“.

Prokurorai teigia, kad Estijos saugumo tarnybos surinko įrodymų, kad „S. Burceva yra propagandistė, dirbanti Kremliaus agresyviems tikslams tarnaujančių portalų labui“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova trečiadienį pasmerkė kaltinimus S. Burcevai, pareiškusi, kad byla sufabrikuota.

„Labai rimti kaltinimai, pateikti S. Burcevai, turi vienintelį tikslą – griežtai nubausti ją už profesinę veiklą“, – ministerijos interneto svetainėje teigė M. Zacharova.

Estijos institucijų teigimu, S. Burceva baigė hibridinių konfliktų studijų programą Sevastopolyje, esančiame okupuotame Krymo pusiasalyje, kuriai vadovavo buvęs Rusijos kontržvalgybos pareigūnas.

Estijos prokuratūra teigė, kad ji „jokiu būdu negali būti laikoma nepriklausoma, objektyvia ir neutralia žurnaliste“.