PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 16 d. 13:06

Estijos prezidentas formuoti vyriausybę pavedė Kristenui Michalui

Pasaulis

Estijos prezidentas Alaras Karis. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


309697

Estijos prezidentas Alaras Karis antradienį per susitikimą Kadriorgo rūmuose pavedė klimato ministrui, Reformų partijos nariui Kristenui Michalui formuoti naują šalies vyriausybę.

Susitikimo metu A. Karis žurnalistams sakė, kad pirmadienį per diskusijas su parlamentinių partijų lyderiais keli iš jų pareiškė norą tapti ministru pirmininku. Tačiau prezidentas pabrėžė, jog šiuo metu tikrovė tokia, kad galima Reformų partijos, socialdemokratų ir „Estija 200“ koalicija.

„Kitų parlamentinių partijų lyderiai turi palaukti kitos progos. Todėl siūlau Kristenui Michalui formuoti naująją vyriausybę“, – sakė A. Karis. Savo sprendimą jis pasirašė žurnalistų akivaizdoje.

Prezidentas palinkėjo kandidatui į premjerus sėkmės.

„Tai nebus lengva; ministrai pirmininkai keičiasi, bet problemos lieka“, – sakė A. Karis. Jis pridūrė, kad naujojo ministro pirmininko lauks iššūkiai gerinti žmonių gyvenimą, spręsti pramonės sektoriaus klausimus, užtikrinti šalies plėtrą.

K. Michalas patikino prezidentą, kad partneriai yra pasirengę suformuoti naują vyriausybę ir kad visi supranta padėties rimtumą.

Vėliau žurnalistų buvo paprašyta išeiti ir prezidento bei kandidato į premjerus pokalbis tęsėsi privačiai.

Kaja Kallas (Kaja Kalas), premjero poste dirbusi pusketvirtų metų, atsistatydinimo pareiškimą prezidentui įteikė pirmadienį. Šį žingsnį jį žengė todėl, kad buvo nominuota į Europos Sąjungos vyriausiojo įgaliotinio užsienio reikalams ir saugumo politikai postą.

Reformų partijos valdyba K. Michalą savo kandidatu į ministrus pirmininkus paskelbė birželio 29-ąją. K. Michalas taip pat sieks Reformų partijos pirmininko posto, kai rugsėjo 8-ąją vyks partijos Generalinė asamblėja.

Pirmadienį A. Karis susitiko su visų parlamentinių partijų lyderiais aptarti politinės situacijos po K. Kallas atsistatydinimo.