PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 15 d. 11:57

Estijos premjerė K. Kallas prezidentui įteikė atsistatydinimo prašymą

Pasaulis

Kaja Kallas. EPA-ELTA nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


309472

Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas prezidentui Alarui Kariui pirmadienio rytą įteikė atsistatydinimo pareiškimą, nes buvo nominuota į Europos Sąjungos vyriausiojo įgaliotinio užsienio reikalams ir saugumo politikai postą.

Prezidentas padėkojo K. Kallas už pusketvirtų metų trukusį vadovavimą Estijos vyriausybei.

„Tai buvo krizių kupinas laikotarpis, paženklintas koronaviruso pandemijos, ekonominio nuosmukio ir karo Europoje, kai Rusija savo agresija Ukrainoje sugriovė mūsų ankstesnes saugumo perspektyvas“, – sakė A. Karis.

Prezidentas pranešė, kad pradės diskusijas su visų parlamentinių partijų atstovais.

„Reformų partija, dabartinės ministrės pirmininkės partija, kuri po parlamento rinkimų turi didžiausią frakciją parlamente su 37 nariais, iškėlė galimą savo partijos kandidatą į ministrus pirmininkus. Dabar noriu išgirsti visų parlamentinių partijų nuomonę dėl to, kas, jų nuomone, gali suformuoti veiksmingą daugumos vyriausybę, atsižvelgiant į jėgų dinamiką parlamente“, – teigė jis.

„Estijai reikia Vyriausybės, kuri valdytų ir priimtų sprendimus ekonomikai atgaivinti, mūsų saugumui sustiprinti, kad taip būtų užtikrintas Estijos žmonių saugumas ir gebėjimas susidoroti [su sunkumais]“, – sakė prezidentas.

Dėl šio premjerės žingsnio automatiškai atsistatydino trijų partijų ministrų kabinetas, kurį sudarė jos centro dešinioji Reformų partija, Socialdemokratų partija ir liberalioji „Estija 200“.

Koalicija toliau dirbs kaip laikinoji vyriausybė, kol bus prisaikdintas naujasis ministrų kabinetas, greičiausiai liepos pabaigoje arba rugpjūčio pradžioje.

Birželio 29 dieną Reformų partija paskelbė, kad kandidatu į ministrus pirmininkus renkasi partijos veteraną, klimato ministrą Kristeną Michalą.

K. Kallas, kaip premjerės, paskutinė pareiga buvo atstovauti Estijai praėjusią savaitę Vašingtone įvykusiame NATO viršūnių susitikime.

Estija, vadovaujama K. Kallas, pirmosios moters šalies premjero poste, tapo viena aktyviausių Kyjivo rėmėjų Europoje, Rusijai 2022 metais pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą.

K. Michalo kandidatūrai turės pritarti A. Karis ir 101 vietos parlamentas, kur koalicija turi tvirtą daugumą. Klimato reikalų ministro pareigas jis ėjo nuo praėjusių metų balandžio.

49-erių metų buvęs ekonomikos ir teisingumo ministras nuo dešimtojo dešimtmečio pabaigos aktyviai dalyvauja Reformų partijos, pagrindinės Estijos politinės struktūros, veikloje.