PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 25 d. 16:05

Estijos ministras pirmininkas: Europa turi ryžtingai didinti investicijas į gynybą

Pasaulis

Kristenas Michalas / Scanpix nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS


320528

Estijos ministras pirmininkas Kristenas Michalas atidarydamas 18-ąją kasmetinę Baltijos šalių gynybos konferenciją pabrėžė, kad Europos Sąjungos šalys turi gerokai padidinti investicijas į gynybą, sušvelninti apribojimus gynybos pramonei ir sudaryti plėtros galimybes šioje srityje veikiančioms įmonėms.

K. Michalas atkreipė dėmesį į tai, kad Rusija ruošiasi ilgai konfrontacijai, o jos kariniai pajėgumai auga.

„Kad įveiktume dabartinės saugumo situacijos keliamus iššūkius, turime gerokai daugiau investuoti į gynybą ir gynybos pramonę – ne tik papildomą milijardą ar du, bet šimtus milijardų“, – antradienį sakė estų premjeras.

„Dabartinis NATO tikslas – 2 proc. BVP (bendrojo vidaus produkto) – yra tiesiog per mažas, ir jei norime, kad į Europą būtų žiūrima rimtai, kitame NATO viršūnių susitikime Hagoje šis rodiklis turi būti padidintas bent iki 2,5 ar 3 procentų, – tęsė jis. – Taip pat raginu ES gerokai padidinti investicijas į gynybą tiek nacionaliniu, tiek visos Europos lygmeniu, panaudojant gynybos obligacijas ir skiriant tam papildomų lėšų kitoje daugiametėje finansinėje programoje.“

Estijos išlaidos gynybai šiemet sudaro 3,4 proc. BVP, o vėlesniais metais, planuojama, taip pat viršys 3 proc. ir net pasieks 3,7 procento. Be kita ko, vyriausybė taip pat nustatys laikiną saugumo mokestį, kad užtikrintų šalies gynybinį pajėgumą.

K. Michalas pabrėžė, kad reikia sušvelninti investavimo į gynybos pramonę apribojimus ir užtikrinti, kad šioje srityje veikiančios įmonės turėtų galimybę planuoti savo veiklą ilgalaikėje perspektyvoje.

„Estijoje taip pat steigiame 100 mln. eurų vertės gynybos pramonės fondą, kuris galės investuoti ir į šaunamuosius ginklus, todėl bus unikalus Europoje. Taip pat sudarysime bendrovėms geresnes produktų kūrimo sąlygas, paspartinsime mūsų gynybos pramonės parko plėtrą ir skatinsime Estijos ir Ukrainos bendrovių partnerystę. Primygtinai raginu ir kitas NATO sąjungininkes bei ES valstybes nares daryti tą patį“, – kalbėjo K. Michalas.

„Ukrainiečiams skubiai reikia amunicijos ir oro gynybos. Taip yra ir visoje Europoje. Investuodami į gynybą ir gynybos pramonę galėsime greičiau išspręsti dabartinius NATO pajėgumų trūkumus ir kartu duoti Rusijai ženklą, kad esame pajėgūs imtis ryžtingų žingsnių“, – pridūrė jis.

Tarptautinio gynybos ir saugumo centro (ICDS) ir Estijos gynybos ministerijos organizuojamoje aukšto lygio kasmetinėje Baltijos šalių gynybos konferencijoje šį kartą daugiausia dėmesio skiriama Europos gynybos pajėgumams dabartinėje konfliktų kupinoje saugumo aplinkoje.