PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 24 d. 15:12

ESO: per birželį prie tinklo prijungta daugiau nei 3 tūkst. gaminančių vartotojų

Lietuva

Saulės elektrinės / Pixabay

ELTAŠaltinis: ELTA


311102

Birželio mėnesį „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) prie tinklo prijungė daugiau nei 3 tūkst. gaminančių vartotojų. Didžioji jų dalis – beveik 2,2 tūkst. vartotojų – saulės elektrines įsirengė tame pačiame ar gretimame sklype esančio ant pastato stogo, o 910 gyventojų tapo nutolusių saulės parkų klientais. Kaip skelbiama, iš viso per birželį gaminantys vartotojai į tinklą patiekė 152 GWh elektros energijos.

ESO duomenimis, per birželį pajungtų naujų gaminančių vartotojų leistinoji generuoti galia siekia 29,6 MW (megavatus), o per metus toks kiekis vartotojų galės pagaminti apie 30 GWh (gigavatvalandžių) elektros energijos. Per vieną birželio savaitę vidutiniškai į tinklą buvo pajungiama apie 600 naujų gaminančių vartotojų.

„Dar balandžio mėnesį į tinklą buvo pajungtas 100 tūkstantasis gaminantis vartotojas, o šiuo metu jų skaičius siekia beveik 109 tūkst. Tai reiškia, jog šis modelis turi potencialo, yra populiarus, juolab, kad gyventojai vis dar gali pasinaudoti APVA (Aplinkos projektų valdymo agentūra – ELTA) siūloma parama saulės elektrinėms“, – sako ESO Paslaugų vystymo vadovas Lukas Čibiras.

Per birželio mėnesį visi gaminantys vartotojai į ESO tinklą patiekė 152 GWh elektros energijos – iš jų 99 GWh pagamino tame pačiame ar gretimame sklype įrengtos elektrinės, o 53 GWh – nutolusios elektrinės.

ESO teigia per birželio mėnesį sulaukęs beveik 4,4 tūkst. paraiškų iš klientų, kurie ketina tapti gaminančiais vartotojais, dalis paraiškų dar yra vertinamos.