PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 29 d. 09:41

ESO: dėl audros Lietuvoje be elektros liko daugiau nei 165 tūkst. vartotojų

Lietuva

Nuvirtę medžiai Šiauliuose. Zakiro Medžidovo nuotr.

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA


311728

Lietuvoje toliau siaučiant stipriam vėjui ir lyjant gausiam lietui, jau daugiau nei 165 tūkst. vartotojų yra palikti be elektros, praneša Energijos skirstymo operatorius (ESO).

„Naujausiais duomenimis yra virš 160 tūkst. vartotojų, kuriems yra sutrikęs elektros vartojimas. Gerokai daugiau virš 3 tūkst. taškų, kur yra pažeidimai, tai tiek oro linijos, tiek transformatorinės, aukštos įtampos linijos“, – Eltai teigia ESO atstovė Rasa Juodkienė.

„Visi matome, kad audros mastas didelis ir ji nerimsta“, – įspėjo ji.

Anot ESO atstovės, šiuo metu elektros visiškai neturi ir dalis aplink didžiuosius miestus įsikūrusių gyventojų.

„Yra tokių vietų (žiedinėse savivaldybėse – ELTA), kur, pavyzdžiui, dėl „Litgrid“ didžiųjų transformatorinių gedimų elektros visiškai nėra“, – paklausta apie tai, ar elektros tiekimas nutrūkęs aplink didžiuosius miestus esančiose savivaldybėse, atsakė ESO atstovė.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė žiniasklaidai Edita Zdanevičienė informavo, kad iki pirmadienio 8 val. gauta apie 400 iškvietimų ugniagesiams dėl audros nuverstų medžių ar kitų jos padarinių

„Praėjusią parą, nuo sekmadienio vakaro prasidėjus stipriam vėjui ir lietui iki šios dienos ryto gavome 323 iškvietimus. Tai jau po 6 val. ryto, iki daugmaž 8 val. jų yra gauta daugiau nei 50“, – Eltai teigė E. Zdanevičienė.

„Tai yra labai dinamiška situaciją, tai ta progresija gali keistis. (...) Šiai minutei galime teigti, kad ugniagesiai apie 400 iškvietimų yra gavę“, – pridūrė ji.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad pirmadienio dieną daugelyje rajonų lietus, Rytų Lietuvoje daug kur smarkus. Kai kur galima perkūnija. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 16–21, kai kur 22–27 m/s. Aukščiausia temperatūra 16–21 laipsniai.

Antradienį daug kur trumpas lietus. Vėjas šiaurės vakarų, 9–14 m/s, naktį vietomis gūsiai 15–18 m/s. Temperatūra naktį 13–18, dieną 20–25 laipsniai šilumos.

Trečiadienio dieną kai kur trumpai palis. Naktį vietomis rūkas. Vėjas vakarinių krypčių, naktį 4–9 m/s, dieną 6–11 m/s. Temperatūra naktį 10–15, pajūryje 16–18, dieną 21–26 laipsniai.