PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 29 d. 13:07

Dėl audros situacija sudėtingiausia Vilniaus, o lengviausia – Klaipėdos ir Alytaus regionuose

Lietuva

Pixabay.com nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


311784

Lietuvoje tebesiaučiant audros stichijai, pirmadienio vidurdienį su elektros tiekimo sutrikimai susidūrė apie 150 tūkst. žmonių. Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) skelbia, kad stichija paveikė visus Lietuvos regionus. Šiuo metu situacija yra sudėtingiausia Vilniaus regione.

„Situacija sąlyginai nebloga yra Klaipėdos ir Alytaus regionuose, kuriuos audra pasiekė anksčiausiai (...). Čia dalį sutrikimų pavyko nuo vakar vakaro iki vėlyvos nakties dirbant atstatyti“, – Eltai teigė ESO atstovė Rasa Juodkienė.

Anot jos, šiuo metu vyksta gedimų šalinimo darbai, kuriems ESO yra sutelkusi pajėgas dar nuo vakar vakaro.

Į klausimą, iki kada pažeidimai galėtų būti sutvarkyti, ESO atstovė atsakyti nesiryžo. Jos teigimu, sunkioms oro sąlygoms tebesitęsiant, registruojama vis daugiau sutrikimų.

„Šiuo metu turime beveik 5 tūkst. taškų, kuriuose yra vienokie ar kitokie sutrikimai. Situacija šiuo metu yra labai sudėtinga ir kol kas nesiimsiu prognozuoti, kada sutrikimai bus sutvarkyti“, – tvirtino R. Juodkienė.

Vilniaus rajono savivaldybė: dėl audros dalis seniūnijų likusios be elektros ir vandens.

Kaip pirmadienį pranešė ypatingai paveiktos Vilniaus rajono savivaldybės meras Robertas Duchnevičius, šiuo metu Šatrininkų, Kalvelių, Bezdonių, Marijampolio, Mickūnų, Lavoriškių, Nemėžio, Riešės, Nemenčinės miesto ir dalis aplinkinių gyvenviečių yra likusios be elektros, vandens, ne visur veikia mobilusis ryšys, nuvirtę medžiai sutrikdė eismą.

„Dėl dingusios elektros negali veikti dalis savivaldybės pavaldžių įstaigų, todėl prašome gyventojų supratingumo, jei nepavyksta su jomis susisiekti. Siekdami padėti gyventojams aktyvavome savivaldybės pagalbos telefono numerį ir el. paštą, kuriais galite pranešti apie reikalingą pagalbą ar pastebėtus liūties ir vėjo padarinius, keliančius grėsmę”, – žiniasklaidai perduotame komentare teigė R. Duchnevičius.

Kaip praneša meras, savivaldybė savo valdomus objektus padės sutvarkyti, o apie tuos objektus, kurie priklauso kitoms valstybės institucijoms, bus perduota informacija.

„Toliau stebėsime situaciją dienos eigoje ir pranešime apie tolimesnius veiksmus. Esant galimybei, rekomenduojama likti namuose, atidėti nebūtinas keliones“, – teigia R. Duchnevič

ELTA primena, kad, Lietuvoje nuo sekmadienio vakaro siaučiant stipriam vėjui ir lyjant gausiam lietui, ugniagesiai visoje šalyje maždaug 400 kartų vyko šalinti nuvirtusių medžių.

Daugiausia pranešimų gauta iš Alytaus apskrities, Marijampolės, Kauno, Klaipėdos, Tauragės ir Vilniaus apskričių.

Tuo metu energijos skirstymo operatorius ESO ankstų rytą skelbė, kad dėl stichijos elektros neturėjio daugiau nei 160 tūkst. vartotojų.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad pirmadienio dieną daugelyje rajonų lietus, Rytų Lietuvoje daug kur smarkus. Kai kur galima perkūnija. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 16–21, kai kur 22–27 m/s. Aukščiausia temperatūra 16–21 laipsniai.