REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Birželio 24 d. 12:13

ES Užsienio reikalų taryboje dalyvaujantis G. Landsbergis: bendrijos atsakas į Rusijos veiksmus turi būti stiprus

Lietuva

Gabrielius Landsbergis. ELTA / Andrius Ufartas

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


306207

Į Liuksemburge vykstančią Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų tarybą pirmadienį atvykęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad bendrijos atsakas į Rusijos agresiją turi būti stiprus tiek atremiant šalies vykdomas operacijas ES šalyse, tiek tariantis dėl agresorės įmonių turto perdavimo kariaujančiai Ukrainai.

„Rusijos įmonių turto generuojamos pajamos privalo būti kuo greičiau pradėtos naudoti Ukrainos gynybai“, – pirmadienį Užsienio reikalų ministerijos (URM) išplatintame pranešime cituojamas Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Įrodymų apie Rusijos specialiųjų tarnybų organizuojamas kinetines operacijas ES ir NATO šalyse vis daugėja, – privalome ieškoti būdų adekvačiai atsakyti į šią naują Rusijos eskalaciją. Deja, diskusijų dėl 14-ojo ES sankcijų paketo eiga parodė, kad vis dar dominuoja verslo interesai, o ne saugumo poreikiai“, – prieš prasidedant susitikimui sakė ministras.

Kalbėdamas apie įtemptą situaciją Sakartvele, G. Landsbergis pabrėžė, kad bendrija šaliai turi nusiųsti aiškią žinią, kad dabartiniai valdžios veiksmai tolina šalį nuo narystės ES ir gali iššaukti bendrijos atsaką už žmogaus teisių pažeidimus.

Kaip skelbė URM, Tarybos susitikimo metu numatoma neformali ES-Vakarų Balkanų užsienio reikalų ministrų diskusija.

Neformaliame ministrų susitikime planuojama aptarti ES karinę paramą Ukrainai, Taikos viršūnių susitikimo Šveicarijoje rezultatus, tolesnes sankcijas ir Rusijos atsakomybės už agresiją Ukrainoje užtikrinimą bei žingsnius dėl papildomų pajamų iš įšaldyto Rusijos turto panaudojimo Ukrainos reikmėms.

Kaip pranešė URM, nuotoliu susitikime dalyvaus ir Ukrainos užsienio reikalų ministras.

Bendrijos narių užsienio reikalų ministrai susitinka Europos Sąjungos (ES) šalims pirmadienį patvirtinus naują, 14-ąjį, sankcijų Rusijai paketą. ES Tarybos pranešime teigiama, kad baudžiamosios priemonės pritaikytos dar 116 asmenų ir institucijų. Be to, Europos Sąjungoje bus draudžiama perkrauti rusiškas suskystintas gamtines dujas (SGD), skirtas gabenti į trečiąsias šalis.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA