PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 31 d. 16:50

ES ragina Venesuelą nutraukti represijas prieš opoziciją

Pasaulis

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrelis / Scanpix

BNSŠaltinis: BNS


312198

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis trečiadienį paragino Venesuelą nutraukti susidorojimą su opozicija per protestus prieš ginčijamą  prezidento Nicolaso Maduro pergalę rinkimuose.

„Venesuelos valdžia privalo nutraukti areštus, represijas ir smurtinę retoriką, nukreiptą prieš opozicijos narius“, – socialiniame tinkle „X“ rašė J. Borrellis ir pridūrė, kad grasinimai opozicijos lyderiams yra nepriimtini.

Tūkstančiai venesueliečių antradienį susirinko į taikią opozicijos palaikymo akciją po to, kai 11 žmonių žuvo ir dešimtys buvo sužeisti per protestus prieš ginčijamą prezidento N. Maduro pergalę rinkimuose.

Pirmadienį saugumo pajėgos panaudojo ašarines dujas ir gumines kulkas prieš protestuotojus, kurie teigė, kad rinkimai buvo pavogti, ir užtvindė gatves skanduodami: „Ši vyriausybė žlugs!“

Opozicija atmeta pareigūnų tvirtinimą, kad N. Maduro laimėjo prezidento rinkimus, surinkęs 51 proc. balsų, ir kad Edmundo Gonzalezas Urrutia (Edmundas Gonsalesas Urutija) sulaukė 44 proc. balsų.

61 metų N. Maduro nuo 2013 metų vadovauja kadaise turtingai šaliai, kurios BVP per dešimtmetį sumažėjo 80 proc., o daugiau kaip septyni milijonai iš 30 mln. piliečių emigravo.

N. Maduro kaltinamas dėl kritikų kalinimo ir opozicijos persekiojimo, šalyje stiprėjant autoritarizmui.

Jungtinėse Valstijose įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Carter Center“, kurios stebėtojai sekė prezidento rinkimus, antradienį pareiškė, kad rinkimai neatitiko demokratinio sąžiningumo standartų, ir paragino paskelbti išskaidytus rezultatus pagal rinkimų apylinkes.