PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 31 d. 17:42

ES išmokėjo pirmąją trumpalaikės skubios finansinės paramos palestiniečių autonomijai dalį

Pasaulis

ES parama / Unsplash

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


312201

Europos Sąjunga trečiadienį pranešė, kad išmokėjo pirmąją iš 400 mln. eurų trumpalaikės skubios finansinės paramos palestiniečių autonomijai dalį, kad padėtų patenkinti skubiausius jos finansinius poreikius.

Briuselis teigė, kad pirmoji 150 mln. eurų paramos dalis apima dotacijas, skirtas okupuoto Vakarų Kranto valstybės tarnautojų atlyginimams bei pensijoms mokėti ir pažeidžiamoms šeimoms remti.

Kiti šios trumpalaikės skubios finansinės paramos mokėjimai turėtų būti atlikti rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais, „atsižvelgiant į palestiniečių autonomijos reformų darbotvarkės įgyvendinimo pažangą“, nurodoma ES pareiškime.

Palestiniečių autonomija jau seniai susiduria su fiskaline krize, tačiau jos finansai dar labiau nukentėjo dėl karo Gazos Ruože, Izraeliui užblokavus palestiniečių teritorijoms skirtus mokesčius.

Europos Sąjunga yra didžiausia išorės pagalbos palestiniečiams teikėja. Preliminari ES pagalbos 2021–2024 metais pagal Europos bendrą strategiją suma siekia beveik 1,2 mlrd. eurų.

„ES yra visapusiškai įsipareigojusi remti palestiniečių autonomiją šiais sunkiais laikais“, – pažymėjo Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Skubi 400 mln. eurų pagalba padeda įgyvendinti esminę reformų darbotvarkę ir sudaro sąlygas Gazos Ruožo atkūrimui ir atstatymui“, – pridūrė ji.

ES vykdomoji valdžia teigia, kad rugsėjo pradžioje pateiks pasiūlymą dėl teisės akto dėl visapusiškos palestiniečių autonomijos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo programos.

Briuselis pareiškė, kad šia programa bus siekiama padėti palestiniečių autonomijai iki 2026 metų pasiekti biudžeto pusiausvyrą ir užtikrinti ilgalaikį finansinį tvarumą. Nuo metų pabaigos mokėjimai pagal šią ilgalaikę iniciatyvą priklausys nuo pažangos įgyvendinant sutartas reformų tarpines reikšmes.

Nuo spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį vykstantis karas ne tik nuniokojo Gazos Ruožą, bet ir atsiliepė Izraelio okupuoto Vakarų Kranto ekonomikai.

Palestiniečių savivaldos ekonomiką daugiausia reglamentuoja 1994 metų Paryžiaus protokolas, kuriuo Izraeliui suteikta išskirtinė teritorijų sienų kontrolė, o palestiniečių savivaldai – teisė rinkti importo muitų ir pridėtinės vertės mokesčius.

Izraelis ne kartą pasinaudojo šiais įgaliojimais, kad atimtų iš savivaldos labai reikalingas pajamas.

Tačiau dėl karo Gazos Ruože Izraelis dar labiau sugriežtino savo kontrolę.