PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 4 d. 10:59

ES balsuos dėl ginčijamų didelių muitų tarifų kiniškiems e. automobiliams

Pasaulis

Automobilis. Pixabay.com nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


322061

Europos Sąjungos šalys penktadienį turėtų balsuoti dėl ginčijamų papildomų tarifų iš Kinijos importuojamoms elektrinėms transporto priemonėms.

Europos Komisija paskelbė apie papildomus iki 35 proc. tarifus po to, kai atlikus tyrimą Pekinas buvo apkaltintas vietinių elektromobilių gamintojų subsidijavimu ir ES rinkos iškraipymu.

Siūlomi tarifai, kurie galėtų būti taikomi penkerius metus kartu su standartiniu ES 10 proc. importo mokesčiu automobiliams, ėmė kelti sumaištį bloko sostinėse ir tarp automobilių gamintojų.

Vokietija, kurioje įsikūrę tokių prekės ženklų kaip „Volkswagen“, BMW ir „Mercedes“ gamintojai, atsargiai vertina galimas pasekmes.

Vokietijos vyriausybė ketina balsuoti prieš pasiūlymą, ketvirtadienį sužinojo dpa.

Šaltiniai Vokietijos ekonomikos ministerijoje agentūrai dpa sakė, kad Berlyno tikslas – sąžininga konkurencija, o ne prekybos karas.

Ministerijos tikslas – derybų būdu rasti sprendimą, kuris apsaugotų abiejų šalių interesus, teigiama jos pranešime.

Vokietijos automobilių gamintojai, investavę į Kinijos rinką ir labai priklausomi nuo pardavimų joje, apskritai priešinasi muitams, nes baiminasi, kad gali nukentėti nuo atsakomųjų Kinijos vyriausybės veiksmų.

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sánchezas paragino iš naujo įvertinti šiuos planus.

Tačiau Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas išreiškė paramą mokestinėms priemonėms kiniškiems e. automobiliams. Italija taip pat pasisako už.

Tarifai gali neįsigalioti, jei bent 15 iš 27 šalių delegatų, atstovaujančių 65-iems proc. ES gyventojų, balsuos prieš.

Tačiau net jei dauguma pritars muitų tarifams, jie nebus automatiškai įvesti nuo lapkričio pradžios.

Jei Briuselis prie derybų stalo pasieks sprendimą su Kinija, Komisija bet kada galės sustabdyti muitų taikymą, neatsižvelgdama į tai, kaip balsavo ES šalys.