PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 3 d. 13:43

Energetikos ministras nesutinka su kaltinimais lėšų švaistymu

Lietuva

D. Kreivys / Dainiaus Labučio nuotr.

Ūla KlimaševskaŠaltinis: ELTA


321882

Seimui rudens sesijoje ketinant tęsti Ignalinos atominės elektrinės (IAE) pertvarką į uždarąją akcinę bendrovę (UAB), energetikos ministras Dainius Kreivys teigiamai vertina dabartinio direktoriaus darbą ir nesutinka su jėgainės profesinės sąjungos kaltinimais lėšų švaistymu. Visgi ministras priduria planuojantis aiškintis situaciją dėl jėgainės vadovų komandiruotėms skiriamų pinigų.

„Su daugybe teiginių, kurie buvo išsakyti (profsąjungos atstovų – ELTA) aš nesutikčiau – pavyzdžiui, kad įmonė reorganizuojama į UAB ir bus švaistomas įmonės turtas. (...) Į uždarą akcinę bendrovę bus perkelta tik labai maža dalis turto, visas esminis turtas kaip liko taip ir lieka valstybės nuosavybėje, taigi čia jokio švaistymo negali būti“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė D. Kreivys.

Ministro teigimu, beveik metus atominei elektrinei vadovaujantis generalinis direktorius Linas Baužys jau ėmėsi pokyčių, kurie skaidrina ir efektyvina įrangos išmontavimo darbus, tokiu būdu gerokai sumažintas atsilikimas nuo šio proceso užbaigimo grafikų – IAE pilnai baigta eksploatuoti turi būti iki 2038 metų.

„Tie vėlavimai, kurie anksčiau buvo labai dideli, pradeda mažėti, įmonėje diegiamas (...) efektyvus projektinis valdymas pagal aukščiausius standartus. Tikrai nematau jokios priežasties nepasitikėti vadovu, kuris dirba mažiau nei pusę metų. (...) Įmonės veikla juda tikrai gera kryptimi“, – kalbėjo ministras.

IAE profsąjungos pirmininkei Ilonai Nekrošienei išsakius kritiką, kad mokesčių mokėtojų lėšos švaistomos apmokant Vilniuje dirbančių jėgainės vadovų keliones į Visaginą, energetikos ministras ketina situaciją aiškintis, tačiau priduria, kad aukščiausios grandies vadovams nuolat būti elektrinėje nėra būtina.

„Mes tuos faktus apie išeitines, komandiruotpinigius pasitikslinsime. Čia yra valdybos klausimas, valdybos mes užklausime. (...) Yra bendros funkcijos, viešieji pirkimai, kiti dalykai, patys žinote, kad aukščiausio specialistus būtų labai sunka surasti Visagine“, – pažymėjo D. Kreivys.

Profsąjungos teigimu, vadovų komandiruotėms pernai buvo išleista maždaug 0,5 mln. eurų.

ELTA primena, kad birželį Seimas po pateikimo pritarė Ignalinos atominės elektrinės (IAE) pertvarkos į uždarąją akcinę bendrovę (UAB) įstatymų pataisoms, kurios leistų naują teisinį statusą turinčiai jėgainei nemokėti mokesčio už valstybės turto naudojimą patikėjimo teise.

Kaip aiškinama, pakeitus atominės jėgainės teisinį statusą bus geriau valdomos įmonės veiklos rizikos, mažinama galima politinė įtaka įmonės veiklai svarbių sprendimų priėmimui. Šie pakeitimai įgyvendina ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijas.

VKaip yra sakiusi IAE darbuotojų profsąjungos pirmininkė Ilona Nekrošienė, šią jėgainės pertvarkos iniciatyvą galima vertinti kaip siekį elektrinę „privesti prie bankroto“ ir tokiu būdu nevykdyti finansinių įsipareigojimų jėgainės uždarymu užsiimantiems darbuotojams.

ELTA primena, kad pirmasis Ignalinos atominės elektrinės (IAE) blokas buvo sustabdytas 2004 m. gruodžio pabaigoje, antrasis blokas – 2009 m. gruodžio 31 d. Šiuo metu elektrinėje vykdomi įrangos išmontavimo darbai, elektrinės eksploatavimą nutraukti planuojama iki 2038 metų.

Lietuva uždaryti atominę elektrinę priėmė įsipareigojo stodama į Europos Sąjungą ir NATO.