Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Elektrėnų „Tritono“ virėjai Gintaras Apanavičius ir Antanas Jankauskas
Etaplius SistemaŠaltinis: Etaplius.lt
Lapkričio pradžioje Litexpo parodų rūmai pakvietė maisto mėgėjus į G. Astronominę odisėją. Savaitę vykusioje maisto ir gėrimų parodoje BAF’2019 savo gaminius pristatė per 100 prekių ženklų, o gastronomijos profesionalai įvairiuose renginiuose dalinosi žiniomis ir patarimais, kaip paruošti skanų ir estetišką patiekalą.
76762546-2544322329179956-661879950944501760-o.jpg
Parodoje ypatingo pasisekimo sulaukė Elektrėnų žvejų klubo „Tritonas“ virėjo Antano Jankausko pagaminta žuvienė. Įspūdį lankytojams paliko ne tik žuvienės skonis, bet ir antikvarinis, 1926–1927 m. gamybos katilas, kuriame kunkuliavo žuvienė.
Kad gali išvirti ypatingą, kaip pats virėjas sako – „teisingą“, žuvienę, A. Jankauskas įrodė ne kartą. Teisingos žuvienės ragauti teko ne tik klubo „Tritonas“ nariams, bet ir šimtams, o gal tūkstančiams žmonių, apsilankiusių žuvienės virimo čempionatuose. Šiuose čempionatuose žuvienės virimo meistriškumą ne kartą parodė ir kiti du klubo virėjai – Gintaras Apanavičius bei Igoris Oleškevič.
Mintis dalyvauti parodoje pirmiausia kilo ekologiškos žuvininkystės ūkio UAB „Arvydai“ savininkams. Sumanymas buvo virti žuvienę, bet reikėjo žmogaus, kuris tinkamai tai padarytų. Taip A. Jankausko gebėjimas virti skanią žuvienę tapo bilietu į Litexpo parodą, kurioje jis atstovavo ne tik UAB „Arvydai“, bet ir klubui „Tritonas“, kuris parodoje dalyvavo pirmą kartą. Ekologinės žuvininkystės ūkis tiekė žuvį, o A. Jankauskas pasirūpino įranga ir žuvienės virimu.
A. Jankauskas pasakojo, kad ruošdamasis parodai nemiegojo pusantros paros. Iš anksto reikėjo pasiruošti kalną daržovių, vėliau užtruko lauko virtuvės įrengimas. A. Jankauskas žuvienę virė vieninteliame tokiame visoje Lietuvoje senoviniame špižiniame katile, kurį draugų padedamas, nusipirko iš antikvarinių daiktų pardavėjų. Žuvienės virimui, kaip sako virėjas, buvo skirta pati geriausia VIP zona – prie pagrindinio Litexpo lauko stendo. Išvirti žuvienę truko pusantros valandos. Tądien A. Jankauskas išvirė apie 90 litrų žuvienės, kurią išdalino iki paskutinio šaukšto. Parodoje pamaitinta apie 250 dalyvių, nors norėjusių jos paragauti buvo kelis kartus daugiau. „Tritono“ virėjas svarsto, kad kitą kartą dalyvaujant parodoje reikėtų panaudoti ne tik špižinį katilą, bet ir kitus du turimus – 40 ir 50 l – katilus.
Už galimybę pagerinti žuvienės virimo meistriškumą A. Jankauskas dėkingas klubui „Tritonas“ bei UAB „Arvydai“ vadovui Adomui Banikoniui, įvertinusiam jo talentą.
A. Jankauskas itin dėkingas grupės „Karčema“ vadovui Vygantui Stoškui, kuris parodos išvakarėse pasidalino savo kurtomis dainomis. Šios dainos skambėjo verdant ir degustuojant garuojančią žuvienę bei kūrė šventišką nuotaiką.
Atsidėkodamas už bendradarbiavimą A. Banikonis įteikė A. Jankauskui padėką už pagalbą verdant skaniausią ekologišką žuvienę.
A. Jankauskas pasakojo, kad pirmieji bandymai virti pasidėjo dar vaikystėje. Gaminti, galima sakyti, privertė alkis. „Tritono“ virėjas pasakoja, kad grįžus iš mokyklos norėdavosi valgyti, tad jis nelaukdavo, kol grįš mama, gamindavosi valgį pats. Gimė A. Jankauskas Druskininkų krašte, kuris garsėja ežerais, tad mokytis virti teisingą žuvienę, o ne žuvies sriubą, buvo palankios sąlygos. Žuvienei A. Jankauskas naudoja tokius egzotiškus priedus, apie kuriuos net geros šeimininkės gal nėra girdėjusios. Dėl skaidrumo į žuvienę pilamas taurusis gėrimas, o dėl ypatingo skonio į žuvienę merkiama net rusenanti malka.
Virginija Jacinavičiūtė